DDA zet actuele juridische kwesties binnen datacentersector op een rijtje
04-07-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

DDA zet actuele juridische kwesties binnen datacentersector op een rijtje

Alle actuele juridische kwesties die binnen de datacenter sector spelen worden door de Dutch Datacenter Association (DDA) behandelt in het rapport 'Datacenter & Recht'. Dit rapport, dat voor de tweede keer wordt gepubliceerd, is in samenwerking met juridisch adviesbureau ICTRecht tot stand gekomen. Het rapport gaat onder meer in op de verplichtingen die gepaard gaan met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en kijkt vooruit naar bijvoorbeeld de impact van blockchain.

 

Stijn Grove, directeur van de DDA licht toe: “De aanhoudende groei van de datacenter sector duidt erop dat steeds meer bedrijven kiezen voor colocatie of cloudoplossingen. Door de groei van digitale diensten, continue innovatie en nieuwe wet- en regelgeving zijn de juridische implicaties daarvan niet altijd even helder. Wij willen met dit rapport datacenters en hun klanten inzicht geven in de belangrijkste juridische aspecten die gepaard gaan met het gebruik van de diensten van datacenters.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Er komt momenteel veel af op datacenters. De Algemene Verordening Gegevensbescherming zal vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd worden door de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze Europese wetgeving is specifiek bedoeld om de privacy van burgers in de EU beter te borgen. Onder veel Nederlandse organisaties leeft daardoor onzekerheid over hoe zij in dit kader met hun data om moeten gaan.

Grove: “Het is van belang dat we het vertrouwen in datacenters, en daarmee het fundament van de digitale economie, borgen. Met deze publicatie willen we daarom ook inzicht geven in de juridische aspecten van uitbesteding aan een datacenter in relatie tot de AVG. Het zal de lezer opvallen dat datacenters uitblinken als het gaat om AVG compliance. Ook is in 2016 het Privacy Shield van kracht geworden, dat de uitwisseling van privacygevoelige data van EU burgers tussen de EU en de Verenigde Staten van een juridisch kader voorziet. Gezien de huidige politieke ontwikkelingen in de V.S. is het onduidelijk of dit verdrag in stand zal blijven. In het rapport wordt uitgelegd wat de stand van zaken is en wat we kunnen verwachten de komende tijd.”

Rechten en plichten

Naast informatie over de AVG en Privacy Shield bevat het rapport ook informatie over de rechten en plichten van zowel de dienstverlener als de dienstafnemer. Wanneer mag een contract bijvoorbeeld ontbonden worden? Wat betekent Brexit voor contracten? Waar moet je op letten als je naar de cloud migreert? Het rapport biedt gebruikers en leveranciers, naast achtergrondinformatie, factsheets, checklists en praktische tips. De DDA en ICTRecht blijven het rapport jaarlijks van een update voorzien waarin de laatste ontwikkelingen uitgebreid tegen het licht gehouden zullen worden.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters