Redactie - 05 juli 2017

Licht in plaats van lampen: levert u IT as a Service?

Licht in plaats van lampen: levert u IT as a Service? image

Onlangs raakte ik geïnspireerd door een metafoor over de verkoop van licht in plaats van lampen. De metafoor sluit mooi aan bij de transformatie die mijn bedrijf (en vele anderen) maakt van verkoper van producten naar IT-dienstverlener. Op zoek naar de oorsprong van de metafoor kwam ik uit bij Thomas Rau, architect in duurzaamheid, en zijn zienswijze over 'het einde van bezit'. 

Het verdienmodel van producenten is volgens Rau vaak gebaseerd op veroudering. Als een product veroudert dan gaat het stuk en moet de consument iets nieuws kopen. 'Vroeger' ging een product, zoals een wasmachine, veel langer mee dan nu. De oneindige productie van nieuwe, vervangende producten resulteert in de uitputting van grondstoffen. Daarnaast brengt deze manier van produceren een grote hoeveelheid afval voort. Hoe los je dit op?

Lamp of licht, koelkast of koeling?
Rau stelt dat de verkoop van lampen kan worden vervangen door de verhuur van licht. Als je licht huurt, dan ben je niet langer eigenaar van de lamp en heb je de bijbehorende zorgen van het onderhoud ook niet. Als je de producent van de lamp de dienst 'licht' laat leveren, dan zal hij het product zo willen aanpassen dat het een lange levensduur kent. Hij zal het product bijvoorbeeld modulair opbouwen, waardoor een defect gemakkelijk te repareren is. Ter illustratie, een ledlamp waarvan slechts de led of de driver defect is, kan bij een modulair ontwerp eenvoudig op componentniveau nieuw leven worden ingeblazen.

Een ander voorbeeld is de koelkast. De gemiddelde consument kiest voor een goedkope koelkast. De producent speelt hier op in door een apparaat te produceren waarvan al bekend is dat na één jaar de pomp defect is, na twee jaar de deurscharnieren problemen geven en na vijf jaar de printplaat het begeeft. Het verdienmodel voor de producent zit hem in de aanschaf van de nieuwe koelkast enkele jaren later. Bij gehuurde koeling, oftewel Koeling as a Service, zal een producent zich juist richten op duurzaamheid van het product, aldus Rau. Hij is er namelijk bij gebaat dat het product lang meegaat. Hij zal het zo willen ontwerpen dat de koelkast bij defect snel te repareren is en gedurende lange tijd voorzien kan worden van nieuwe features in de software of modulaire hardware. Als aan het einde van de levensduur de fabrikant zijn eigen product inneemt en de materialen hergebruikt (Rau heeft het hier over ‘re-monteren’) dan is de recycling rond. En daarmee kan hij de uitputting van grondstoffen en de groei van afvalbergen voorkomen.

Eigen IT-infrastructuur of IT als een dienst?
In de wereld van IT zien we aan alle kanten eenzelfde verschuiving. Het businessmodel van cloudproviders is volledig gebaseerd op de levering van diensten. De noodzaak voor deze bedrijven om always-on IT te leveren stimuleert hen om eigen, duurzame servers te ontwikkelen. Zo hebben Google en Facebook servers ontworpen, waarvan componenten zoals harde schijven, dimm-geheugen en moederboard, apart vervangen kunnen worden.

De gemiddelde organisatie zal misschien niet zo snel eigen servers ontwikkelen, maar is wel op zoek naar hetzelfde gemak. Het beheer van complexe systemen, de bijbehorende kosten en de refresh na drie jaar passen niet in dat plaatje. Vandaag de dag is het noodzakelijk, en wenselijk, dat IT-afdelingen gemakkelijk, snel en schaalbaar diensten leveren aan de organisatie, terwijl de kosten inzichtelijk blijven. Dit kan door de eigen IT-omgeving te transformeren naar een private cloud, waardoor IT as a Service geleverd kan worden. Om deze transformatie te realiseren, moeten er cloudeigenschappen aangebracht worden in de eigen IT-infrastructuur. Denk hierbij aan selfservice, gedeelde resources, schaalbare capaciteit, enzovoorts. De private cloud kan vervolgens gemakkelijk worden gecombineerd met publieke clouddiensten.

Licht als een dienst in plaats van de lamp, IT als een dienst in plaats van de aanschaf van eigen hard- en software. Ziet u ook de verschuiving van CAPEX naar OPEX? Hoe kijkt u hier tegenaan?

Jos Vulto, Solutions Architect Telindus Nederland, Strategy & Solutions team

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!