Redactie - 14 juli 2017

HP programma maakt bedrijfsvoering circulair

HP programma maakt bedrijfsvoering circulair image

HP Inc. heeft een uitvoerig programma ingericht om de bedrijfsvoering circulair te maken. Onderdeel is het eenvoudiger maken om de producten te onderhouden en repareren. “Uit gesprekken met onze klanten blijkt dat zij hier behoefte aan hebben”, zegt dr. Judy Glazer (foto), Global Head of Sustainability and Product Compliance bij HP. Een groot inzamelingsproject van plastic op Haïti als grondstof voor inktpatronen hoort ook in dit programma.

De Nederlandse architect Thomas Rau is in ons land al jaren pleitbezorger voor een circulaire economie. Duurzaamheid is in zijn ogen niet meer dan de scherpe kantjes afhalen van een fout systeem. In de woorden van Glazer: ‘Take, Make, Consume, Discard’. Zij is het met Rau eens dat dit systeem niet langer houdbaar is. “We moeten toe naar een systeem waarbij we geen afval meer produceren, maar alle grondstoffen kunnen hergebruiken. Waarbij we producten als diensten herwaarderen. Naar een gesloten grondstroffenkringloop, naar een circulaire economie.”

Glazer vertelt dit tijdens een bijeenkomst die HP heeft gehouden in Londen. Opvallend detail: niet alleen de pers was uitgenodigd, maar ook – en vooral – klanten en eigen personeel. “Want circulariteit is niet iets dat je alleen doet; maar in nauwe samenwerking jouw klanten en partners.”

Zij citeert David Packard, één van de oprichters van HP: “The betterment of our society is not a job to be left to a few. It is a responsibility to be shared by all”.

Onderhoud

Het streven naar circulariteit is volgens Glazer een krachtige innovatiebron. “Zo hebben wij sinds 2010 het energieverbruik van de inkjets met twintig procent weten te verminderen en gebruiken we beduidend minder materiaal om onze producten te maken. Daarbij zijn wij het eerste bedrijf dat uitermate transparant is over onze afvalverwerking en onze ecologische footprint.”

Zij benadrukt het belang om samen met klanten op te trekken. Markus Laubscher, Directeur Duurzaamheid bij Philips, is eveneens een spreker tijdens ‘Running in Circles – the Path to a Sustainable Future’ in Londen. Hij is het zeer eens met Glazer: “Er moet een verbinding zijn tussen producent en afnemer. Philips wil weten hoe de gebruiker met zijn producten omgaat. Dat heeft weer voordelen voor de gebruiker, want met hun ervaringen kunnen wij de producten verbeteren. Het gaat twee kanten op.”

Uit die contacten met klanten, zo zegt Glazer, blijkt dat CIO’s en IT-inkopers vooral willen weten hoe het met de onderhoudbaarheid zit van de producten. “In een lineaire economie bekommert de producent zich daar gewoonlijk niet om. Wij doen dat nu wel. Temeer daar we bij de nieuwe aanpak bijvoorbeeld niet een printer verkopen, maar een abonnement op print services. De apparatuur blijft ons eigendom. Het is dan ook in ons eigen belang dat het onderhoud zo efficiënt en eenvoudig mogelijk is te doen. Goede onderhoudbaarheid begint bij een uitgekiend ontwerp. Uiteindelijk profiteren de organisaties die wel zelf producten kopen, ook van een product dat is ontworpen met circulariteit in het achterhoofd.”

3D printer

In de circulaire wereld gaat de 3D printer een belangrijke plaats innemen, meent Glazer. Het heeft even geduurd voordat HP deze tak van de printermarkt betrad, maar doet dat nu in volle overtuiging. “Wij hebben langdurige contacten gehad met belangrijke klanten om te bekijken wat die van een dergelijke printer willen.”

Op dit moment worden er in Nederland betonnen fietsbruggen geprint, is het mogelijk organen te printen. Glazer zegt dat de 3D printer bedrijfsmodellen gaat veranderen. “Als er nu een klein onderdeel stuk gaat aan mijn vaatwasser, moet ik eerst zien te achterhalen om welke van die duizenden knoppen op de markt het precies gaat, en vervolgens een duur onderdeel bestellen en ophalen of laten bezorgen tegen extra kosten. Dit heeft een eigen industrietakje gecreëerd. Als ik zelf een 3D printer heb, hoef ik alleen maar de software te downloaden voor dit knop en de printer aan te zetten. En als ik niet zo’n printer heb, dan ga ik met mijn bestand naar een bedrijf dat het 3D printen als dienst aanbiedt, zoals vroeger de Copyshop.”

Plastic

In de producten van HP verwerkt het bedrijf veel plastic. Zo zit de inkt in kunststof patronen. “Wij hebben al jaren een programma dat de afgedankte producten verzamelt en verwerkt. Zo wordt het plastic hergebruikt. Maar we gaan nu een stap verder”, begint Glazer. En achter haar start op een scherm een filmpje dat een vrouw in Haïti laat zien gedurende haar werkzaamheden om al het plastic op het eiland te verzamelen en te verkopen aan HP. Een blije vrouw, want dankzij dit initiatief is zij in staat haar dochtertje en zoontje naar school te laten gaan. Een bijzonder belangrijk bijkomend effect is dat we hiermee voorkomen dat het kunststof in rivieren belandt en zo de plastic soup vergroot.”

HP spreekt van ‘closed loop cartridges’; inktpatronen die zijn gemaakt van afgedankt en verwerkt plastic. Volgens Glazer is tegenwoordig meer dan tachtig procent van de HP-inktpatronen gemaakt van opgewerkt plastic.

HP_circulair Haïti.jpg

Cijfers

In een circulaire economie worden producten diensten. Philips Lighting was eerder al begonnen ‘lichtopbrengst’ te verhuren in plaats van armaturen en lampen. Hetzelfde idee past Philips Medical nu ook toe volgens Laubscher. En HP, aldus Glazer, zal ook meer en meer dit kant opgaan. “Maar dat heeft gevolgen voor onze klanten, voor onze partners, voor de bedrijfsmodellen. Daarom doen we dit in nauwe samenwerking met allen. Wij kunnen dit niet alleen!”

Wie wil weten wat dit alles betekent voor vermindering van uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van water kan de cijfers vinden op de website van HP zo besluit Glazer. “Wij maken alles transparant. Dan weten we waar we over praten en waarom we dit doen.”

Door: Teus Molenaar

HP_Circular economy.jpg

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!