De Wondere Wereld van IT: P&L
17-07-2017 | door: Blogger

De Wondere Wereld van IT: P&L

Dit is voorlopig mijn laatste column. Ik heb per 1 augustus een nieuwe baan en wil me daar volledig op focussen natuurlijk. In deze laatste column wil ik afsluiten met mijn beeld op de toekomstige CIO. Lang niet alle CIO’s van vandaag de dag zullen vanzelfsprekend de CIO van morgen worden. Daar is ook al veel over geschreven. Bij de toekomstige CIO is digitaal natuurlijk de norm en diepe kennis van de business een must.

Waar je nog betrekkelijk weinig over leest, is dat naar mijn mening de toekomstige CIO, CDO, CTO of CBTO daarnaast nog een eigenschap moet hebben om succesvol te kunnen worden. En dat is begrip over en ervaring met het managen van de P&L! Dat betekent niet dat iemand een bedrijf moet kunnen runnen, maar wel dat iemand kennis en ervaring heeft hoe dit werkt. Dat betekent dat de huidige CIO van vandaag uit de hoek moet komen van kosten en de verantwoordelijkheid van het opleveren van innovatie, projecten en een stabiele operatie. Dit betekent dat de CIO zich ook moet gaan verdiepen in de sales, de winst, de vrije cashflow en de onderlinge verbanden daar tussen. En dat gaat echt verder dan een business case voor de implementatie van een CRM-pakket.

Dan kom je in de wereld van aandeelhouderswaarde. Hoe zorg je dat de cashflow gemaximaliseerd wordt? Dat lukt namelijk niet door allerlei IT-projecten op te starten. Het starten en opleveren van zo’n project wordt ook iets heel anders als je ook echt verantwoordelijk bent om de bijhorende omzet te realiseren. Of in Q2 blijkt die omzet nou net tegen te vallen, waardoor de EBITDA onderuit gaat. Wat voor maatregelen zijn er mogelijk vanuit de kosten van IT om dit te mitigeren? Prioriteiten stellen binnen IT is al een uitdaging, laat staan als je ook nog eens rekening moet houden met de EBIT op korte termijn en de toekomstige cashflow op lange termijn.

Ik denk dat de wereld van IT alleen maar leuker wordt. Er is veel verwondering te bespeuren, maar ook heel veel bewondering te ontdekken. Weg uit het tijdperk van ‘IT is een kostenpost’, naar een tijdperk van ‘IT biedt business mogelijkheden’.  Alleen daar komt ook de verantwoordelijkheid voor de P&L bij kijken. En dat is iets wat voor veel CIO’s nog een nieuwe dimensie zal zijn die ze zich snel eigen moeten maken.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
Reageer via WWvanIT@gmail.com

Terug naar nieuws overzicht