Primary Data brengt structuur in chaotische big data
17-07-2017 | door: Hans Steeman

Primary Data brengt structuur in chaotische big data

Het zijn van die momenten die je nooit vergeet. Een persconferentie in een klein zaaltje bij Primary Data in Los Altos. Welkom geheten door CEO Lance Smith met als secondant niemand minder dan de 66 jarige Apple oprichter en uitvinder van de Apple I en II, Steve Wozniak, alias The WOZ. Steve Wozniak is de Chief Scientist bij deze startup en heeft zijn eigen visie op eenvoud in structuur. Steve hield van zijn vorige activiteit Fushion-IO en steunt nu Primary Data. Twee bedrijven die zijn visie delen: Keep it simple. Een eenvoudige userinterface, een compacte data interface en minimale middle ware. Zo simpel is het.

Primary Data is inmiddels een bekende onderneming/startup en heeft met DataSphere het product waar veel industrietakken zoals overheid, gas- en olie-industrie, serviceproviders en andere bedrijven die met big data werken, gebruik van maken. "DataSphere helpt bedrijven bij het optimaliseren van de storage en zorgt daarmee voor het minimaliseren van overspending. De DataSphere software vormt een laag tussen de enterprise applicaties en de fysieke storage, zowel on-premisse als in de cloud. Het zorgt op basis van meta data voor een optimalisatie van de opslag, registreert dit en zorgt voor een adequate beveiliging", aldus Smith.

Nieuw is dat DataSphere nu wordt aangeboden als een omgeving met kunstmatige intelligentie (AI) die de data stromen regelt tussen de on-premisse en cloud storage omgeving. Het beschikt over data-analyse mogelijkheden en beheert de quality of service, aldus Smith.

OPEX

Wat lost DataSphere voor een bedrijf op? De software zoekt volgens Wozniak vergeten bestanden in de storageomgeving die onnodig dure opslagcapaciteit in beslag nemen. Cold data kan verwijderd worden en geeft de ruimte weer terug aan de beheerder. Hiermee vermindert de overprovisioning en dalen de OPEX-kosten. Bovendien neemt de software de complexiteit van data-migratie uit handen van de systeembeheerder. Deze complexiteit is er vaak de oorzaak van dat data achtergelaten wordt en tot het afschrijven van een systeem ruimte in beslag blijft nemen. Tenslotte vermindert de software de risico’s van een vendor lock-in omdat de software vendor onafhankelijk is. Het product is een softwareproduct dat wordt ondersteund met DSX, de Primary Data suite van softwarecomponenten zoals een portal, data beheer, opslag en een cloud connector.

Fortune 500

De nieuwste (parallel) NFS v4.2 is een belangrijk onderdeel, en het heeft native cliënt ondersteuning voor DataSphere, aldus Wozniak. Het is daarom dat Primary Data een flinke bijdrage levert aan het open source NFS- project sinds 2013. Over de exacte status van DataSphere blijft veel onduidelijk: veel Fortune 500 bedrijven hebben het gebruikt en er weinig over losgelaten. Dit kan uit concurrentieoverwegingen zijn of door gebrek aan succes. Wie zal het zeggen?

Data

Nu komt Primary Data met een soort DataSphere-lite onder de naam: DataSphere for Lines of Business. Dit is geoptimalisserd voor kleinere of externe kantoren, degenen met vier nodes of clusters in de cloud. Smith: "Het is de oplossing om on-premisse storage te optimaliseren en verminderen. De "cloud" kan betekent een AWS S3 object store en on?premisse of public cloud. De software is voorzien van een snapshot back-up functie naar de cloud of naar een object georiënteerd datacentrum. Primaire Data heeft plannen om een optie toe te voegen om de snapshots naar een NFS-volume te sturen. Er is licentie upgrade voorzien naar het volwaardige DataSphere voor Enterprise-product."

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Cloud