Redactie - 19 juli 2017

ACM mag tariefplafond op basis van Plus BULRIC hanteren

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigde onlangs dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tariefregulering voor vaste en mobiele gespreksafgifte op basis van het tariefmodel van Pure BULRIC mag opleggen.

Diverse telecomaanbieders hebben gepleit voor tariefregulering op basis van Plus BULRIC, wat tot hogere tarieven leidt. Om het risico van buitensporig hoge tarieven weg te nemen, bindt de ACM de aanbieders aan een tariefplafond. Dit tariefplafond is gebaseerd op het model Bottom-Up Long-Run Incremental Costs (BULRIC). Dit model bestaat in twee varianten, namelijk plus BULRIC en pure BULRIC. Pure BULRIC houdt geen rekening met gemeenschappelijke en gezamenlijke kosten, plus BULRIC-model doet dat wel.

Het CBb volgt het standpunt van ACM dat tariefregulering op basis van Pure BULRIC onder meer het meest zal bijdragen aan de ontwikkeling van de interne markt. Hierbij speelt een belangrijke rol dat in vrijwel alle andere lidstaten van de Europese Unie eveneens hiervoor wordt gekozen.

Over dezelfde kwestie heeft de voorzieningenrechter van het CBb eerder in kort geding bij uitspraak van 27 augustus 2013, ECLI:NL:CBB:2013:99, een voorlopig oordeel gegeven. De voorzieningenrechter heeft toen als voorlopige maatregelbepaald dat vanaf 1 september 2013 tot de uitspraak van het CBb van vandaag de tarieven voor gespreksafgifte gebaseerd blijven op plus BULRIC.

Het CBb voorziet nú in een overgangsmaatregel, waarbij is aangesloten bij de tarieven die eerder werden bepaald door de voorzieningenrechter van het CBb.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!