Redactie - 28 juli 2017

Zweedse premier ontslaat ministers na datalek

De Zweedse premier Stefan Löfven kondigt een grote herschikking aan van zijn regering. De ministers van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur worden vervangen nadat aan het licht was gekomen dat vorig jaar gevoelige data in handen is gekomen van buitenlandse IT'ers zonder dat een veiligheidscheck werd uitgevoerd.

De IT'ers, onder meer uit Tsjechië, kregen in 2015 al toegang tot geheime politiedatabanken. Dat gebeurde via technologiebedrijf IBM, dat in opdracht van het Nationale Transportagentschap buitenlandse krachten inschakelde, maar zonder een noodzakelijke veiligheidscheck uit te voeren.

Ontslag van drie ministers

De zaak bleef lange tijd uit de openbaarheid. Het hoofd van het agentschap werd in januari ontslagen, maar deze week pas werd duidelijk waarom. Een alliantie van vier centrumrechtse partijen kondigde gisteren aan het ontslag van drie ministers van de rood-groene regering te eisen. Twee van de geviseerde ministers, Anna Johansson (Infrastructuur) en Anders Ygeman (Binnenlandse Zaken) verdwijnen uit de regering, zo kondigde Löfven aan. Dat gebeurt op hun eigen verzoek. Minister van Defensie Peter Hultqvist blijft wel aan.

Het is niet duidelijk of de oppositie tegen hem alsnog een motie van wantrouwen zal indienen. Nieuw in de Zweedse regering zijn Tomas Eneroth, op Infrastructuur, en Heléne Fritzon, op Asiel en Migratie. Fritzon neemt Migratie over van Morgan Johansson, die voortaan Justitie en Binnenlandse Zaken zal combineren. Minister van Volksgezondheid Gabriel Wikström verlaat de regering. Hij is al een tijdje ziek.

Löfven wil aanblijven

Minister van Sociale Zaken Annika Strandhäll neemt zijn bevoegdheden over. Eerder vandaag leek een val van de hele regering, gevolgd door vervroegde verkiezingen, niet uitgesloten. Maar nu zegt Löfven dus dat hij wil aanblijven tot de geplande verkiezingen van september volgend jaar. "Ik ben niet van plan Zweden in een politieke crisis te storten", zei hij. "Ik heb verschillende alternatieven bekeken en de beste gekozen voor het land." De rood-groene regering, aan de macht sinds 2014, bezet slechts 138 van de 349 zetels in het parlement.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!