Sony sluit Q1 beter af dan verwacht
01-08-2017 | door: Redactie

Sony sluit Q1 beter af dan verwacht

Sony doet goede zaken vanwege de grote vraag naar geheugenchips voor smartphones, muziek en spelcomputers en spelletjes. 

Flinke kwartaalwinst
De Japanse elektronicagigant sloot Q1 van het gebroken boekjaar af met een nettowinst van omgerekend 621 miljoen euro. Deze viel daarmee hoger uit dan kenners hadden voorzien. Ook de omzet steeg, met 15 procent, naar omgerekend 14 miljard euro.

Soepeler verloop
Het vorige boekjaar van Sony was bewogen. Een grote aardbeving zorgde er vorig jaar onder meer voor dat de productie van chips grotendeels stil kwam te liggen. Ook zorgde het natuurgeweld er voor dat uiteindelijk 850 miljoen euro moest worden afgeschreven bij de filmtak van het concern. De resultaten in het kwartaal dat liep tot en met juni zijn dan ook een opsteker voor het bedrijf.

Halfgeleiders gaan het hardste
Sony zag zijn inkomsten uit halfgeleiders stijgen met 44 procent, terwijl met beeldsensoren voor camera's 27 procent meer werd verdiend dan een jaar eerder.

De smartphonetak van Sony draaide een kleine operationele winst, al daalde de omzet uit deze afdeling wel licht. Sony verkocht in het kwartaal 3,4 miljoen smartphones, iets meer dan vorig jaar maar verwaarloosbaar vergeleken met de aantallen die giganten als Samsung en Apple verkopen.

PlayStation en muziekstreams
Dat steeds meer mensen een PlayStation 4 hebben, is onder meer goed nieuws voor de verkopen van software en onlinediensten voor de console. Verder zijn steeds meer mensen bereid om te betalen voor muziekstreams.

Terug naar nieuws overzicht