Redactie - 13 augustus 2017

Word flexibeler en hou meer tijd over voor core business met Oracle Cloud

Word flexibeler en hou meer tijd over voor core business met Oracle Cloud image

Met ruim 150 medewerkers ontwikkelt Transfer Solutions voor zijn klanten oplossingen op maat op basis van Oracle-software. Sinds 2014 maakt het daarvoor steeds vaker gebruik van de cloudoplossingen van Oracle. “Eén van de voordelen van de cloud is dat het goedkoper is dan on-premise-oplossingen”, zegt Jurgen Duijster (foto), directeur van Transfer Solutions. “Maar het grootste voordeel is waarschijnlijk de flexibiliteit. Bedrijven die nog niet over zijn naar de cloud dreigen traag te worden een daardoor de boot te missen.”

“Bij on-premise-IT kopen bedrijven vaak in op basis van verwachte piekprestaties, terwijl ze het grootste deel van het jaar hun ICT infrastructuur helemaal niet zo veel belasten”, zegt Duijster. “En hoewel je piekmomenten natuurlijk altijd moet kunnen opvangen, is dat wel een beetje alsof je een auto met zeven stoelen koopt terwijl je twee kinderen hebt – alleen maar voor die paar keer per jaar dat je neefjes en nichtjes ook een keer meerijden.”

High-availability

Transfer Solutions merkte een aantal jaar geleden dat bedrijven zich dat ook realiseerden en steeds vaker behoefte toonden aan schaalbaarheid. “Vaak hadden ze nog niet eens zo specifiek behoefte aan de cloud, maar wel aan flexibiliteit”, zegt Mariëtte van Pinxteren, marketingcommunicatie manager bij Transfer Solutions. “Met de cloud kun je gewoon opschalen als je extra capaciteit nodig hebt en juist weer af als die niet nodig is. Je kunt dus relatief goedkoop een high-availability-omgeving opzetten. Vroeger was dat alleen voor de grote organisaties weggelegd, en dan vaak alleen voor bedrijfskritieke processen. Nu zijn de kosten zo aantrekkelijk dat je dat soort afwegingen niet meer hoeft te maken.”

Nog niet zo heel lang geleden zat Transfer Solutions als het om de cloud ging vooral met de afdeling IT om tafel. Nu praat de Oracle-partner juist vaak met de business. Duijster: “Die willen zich helemaal niet druk maken om IT en zich volledig kunnen richten op de core business.” Als voorbeeld noemt hij het Veteraneninstituut, dat onder andere voorlichting geeft op scholen. “Zij waren op een gegeven moment te veel tijd kwijt aanondersteunende processen, waardoor ze niet meer aan operationele dingen toekwamen, tijd en geld wilde men liever niet aan de opbouw van eigen ICT besteden. Die hebben we daarom geholpen door op basis van de Oracle-cloud een applicatie voor ze te ontwikkelen waarmee ze een stuk efficiënter werken.”

Veiligheid

“Tegelijkertijd is IT natuurlijk wel een kritiek bedrijfsonderdeel”, zegt Van Pinxteren. “Als je volledig ontzorgd wilt worden, moet je dus wel een betrouwbare partner hebben die je helpt. Want hoewel je er minder werk aan hebt dan aan een on-premise-infrastructuur, is de cloud niet helemaal vrij van beheerwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden en overzetten van databases.”

Een andere reden dat de businesskant van de organisatie nu vaker om de cloud vraagt, is volgens Van Pinxteren het feit dat ze beter op de hoogte zijn van hoe veilig de cloud is. “Vooral bij de public cloud vertrouwden veel bedrijven het vroeger nog niet helemaal. Terwijl je juist in de cloud goed beveiligd bent. Een bedrijf als Oracle heeft veel meer middelen en expertise die nodig zijn om gegevens te beveiligen dan dat je dat zelf doet met on-premise-servers. Daar komt bij dat je ervan verzekerd bent dat je je zelf geen zorgen meer hoeft te maken om veiligheidsupdates omdat die voor je gedaan worden.”

Science fiction

“En dan hebben we het nog niet eens over het fysieke veiligheidsaspect”, zegt Duijster. Bij Oracle heb je de keuze om je data alleen in Nederland op te slaan. Voor veel klanten een vereiste omdat ze dat wettelijk verplicht zijn. “Overheidsbedrijven bijvoorbeeld. Maar ook andere organisaties die niet willen dat gevoelige klantgegevens onder bijvoorbeeld Amerikaanse wetgeving vallen.” De data van die klanten wordt opgeslagen in het datacenter van Equinix in Amsterdam. Van Pinxteren: “Het is bijna science fiction als je ziet hoe goed dat beveiligd is. Voordat je daar naar binnen kunt moet je letterlijk een gracht over, verschillende hekken en poorten door en je wordt op verschillen punten gecontroleerd.”

Die hoge mate van veiligheid die de cloud biedt, zorgde ervoor dat Transfer Solutions zelf ook zijn beveiliging moet verbeteren. “Vergeleken met de Oracle Cloud werden we zelf ineens de zwakke schakel, aangezien wij toegang hebben tot de gegevens van onze klanten”, zegt Duijster. “Toen we begonnen met de cloud hebben we daarom ook onze eigen veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Zo worden medewerkers voor ze hier kunnen werken uitgebreid gescreend en is ook ons pand fysiek beveiligd.”

Sterke techstrategie Oracle

In zijn 22-jarige bestaan werkte Transfer Solutions zo goed als uitsluitend met Oracle-producten. “Natuurlijk hebben we in al die tijd weleens gekeken naar andere oplossingen”, zegt Duijster. “Toch kwamen we elke oriëntatieronde weer uit op Oracle. Het bedrijf heeft een sterke techstrategie en nog altijd een van de sterkste en meestgebruikte database-technologieën. Wat we nu ook weer sterk vinden, is dat ze bij Oracle snappen dat bedrijven nu behoefte hebben aan een hybride periode: een deel van de functionaliteiten on-premise, een deel in een private en een deel in de public cloud.”

“Oracle denkt met zowel ons als met onze klanten mee en heeft goed geholpen als we tegen beperkingen of problemen aanliepen”, vult Van Pinxteren aan. “We hebben onze eigen contactpersonen binnen Oracle, cloudsuccesmanagers die we altijd kunnen bellen voor ondersteuning. Zij gaan dan samen met ons op zoek naar een bestaande oplossing. En als die er niet is, dan ontwikkelen ze er desnoods een.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!