Redactie - 14 augustus 2017

UtrechtInc startups hebben tot nu toe meer dan 250 miljoen euro opgehaald

UtrechtInc startups hebben tot nu toe meer dan 250 miljoen euro opgehaald image

De startups voortkomend uit de Utrechtse incubator UtrechtInc hebben tot nu toe gezamenlijk meer dan 250 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Die mijlpaal is te danken aan de recente miljoenen investeringen in alumni Senfal, SnappCar, Solease en Cristal Therapeutics. UtrechtInc heeft in haar 8-jarig bestaan meer dan 160 startups ondersteund. Via acceleratie programma's worden de startende bedrijven onder andere ‘investor ready’ gemaakt.  

Energie-startup Senfal ontving deze zomer 1,1 miljoen euro om te groeien in Europa en ook autodeelplatform SnappCar maakte onlangs bekend 10 miljoen euro aan groeigeld te hebben ontvangen. Zonnepanelen verhuurder Solease zette dit jaar twee succesvolle crowdfunding acties op waarmee een totaal van 1,5 miljoen euro werd verzameld. Tot slot haalde Cristal Therapeutics begin dit jaar maar liefst 12,8 miljoen euro op voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Al 85 startups bij UtrechtInc hebben een startkapitaal ontvangen uit het Rabo Pre-seed Fund waar de incubator samen met de Rabobank beheerder van is. De lening wordt tegen gunstige voorwaarden verstrekt aan startups die de acceleratie programma’s van UtrechtInc succesvol hebben doorlopen. Op deze manier behouden de startups al hun aandelen. In september krijgen 5 tot 10 nieuwe early stage startups de kans om te accelereren met support van UtrechtInc. Ondernemers en onderzoekers hebben nog tot 28 augustus de tijd om zich aan te melden. Zie utrechtinc.nl.

Groeikapitaal is niet de enige factor waaraan het succes van een incubator gemeten kan worden. Zo hebben de startups in totaal een omzet van 84 miljoen euro en hebben zij 1125 banen gecreëerd. Daarnaast is 63 procent van de UtrechtInc startups nog actief of overgenomen na de incubatieperiode. Dit is hoger dan het landelijke startup succespercentage, aldus directeur Jorg Kop, Dit resultaat komt mogelijk voort uit de keuze van UtrechtInc om zich steeds meer te richten op wetenschappelijke startups. De zogeheten ‘Science Ventures’, waarbij een bedrijfsconcept voortkomend uit wetenschap naar de markt wordt gebracht. “Over een paar jaar draait UtrechtInc voornamelijk programma's gericht op onderzoekers. Maar we blijven zeker openstaan voor andere startups. In het bijzonder bedrijven die samenwerking zoeken met de academische wetenschap.” aldus directeur Jorg Kop.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!