Redactie - 15 augustus 2017

Sony Xperia XZ Premium en Xperia XA1 review: duidelijke voor- en nadelen

Sony Xperia XZ Premium en Xperia XA1 review: duidelijke voor- en nadelen image

Sony heeft het lastig op de smartphonemarkt, maar dat weerhoudt de fabrikant er niet van om in hoog tempo nieuwe toestellen uit te brengen. De Xperia XZ Premium en Xperia XA1 zijn de belangrijkste Sony-toestellen van dit moment en wij gingen ermee aan de slag.

Hoewel Sony jaren bij de belangrijkste Android-fabrikanten hoorde, is het bedrijf inmiddels ingehaald door andere merken. Toch zijn de toestellen die Sony maakt altijd interessant, omdat het bedrijf vaak als eerste met innovatieve features komt. Zo ook bij de Xperia XZ Premium, een smartphone met een 4K-scherm (3840 bij 2160 pixels), hdr en superslowmotion. Klinkt goed, maar in de praktijk voegen de features helaas te weinig toe.

Zo zijn er nog maar weinig apps die gebruikmaken van de 4K-resolutie en hdr, waardoor het enorm scherpe display nu alleen een leuke extra is. Bovendien is het jammer dat het scherm wordt omhelst door dikke randen (of bezels), terwijl dit de concurrentie dit beter doet. De superslowmotion-functie werkt goed, maar echt essentieel is het niet.

De Xperia XZ Premium is echter verre van een slechte smartphone. De hardware is vlot, de bouwkwaliteit stevig en de accu laadt door een slim trucje op een betere manier op. Bovendien is de software, die Sony nauwelijks aanpast, lekker soepel. Ook de vingerafdrukscanner, waarmee je het toestel ontgrendelt en beveiligt, doet zijn werk goed.

De Sony Xperia XA1 haal je voor veel minder in huis, maar helaas kunnen we de telefoon maar lastig aanraden. Zo zijn we te spreken over de bouwkwaliteit, camera en software, maar is het toestel te duur voor wat je krijgt, de accuduur matig en is er geen vingerafdrukscanner aanwezig. De Nokia 5, die tientallen euro goedkoper is, doet dit bijvoorbeeld veel beter.

Lees hier meer over de Xperia XZ Premium en Xperia XA1

De toestellen worden verkocht voor respectievelijk 729 euro en 269 euro. Je haalt ze zowel in combinatie met een 'normaal' abonnement als sim only abonnement in huis.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!