Redactie - 21 augustus 2017

Qualcomm koopt Nederlandse AI-specialist Scyfer

Qualcomm koopt Nederlandse AI-specialist Scyfer image

Qualcomm, een van de grootste chipmakers ter wereld, heeft het Nederlandse Scyfer overgenomen. Het bedrijfje is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam en het specialiseert zich in artificiële intelligentie.

Scyfer.nl bouwt geavanceerde software algoritmen om grote hoeveelheden Big Data te analyseren. Aan de hand van deze algoritmen worden verbanden zichtbaar, kunnen beslissingen genomen worden en kunnen voorspellingen gedaan worden. Als spin off van de Universiteit van Amsterdam beschikt Scyfer over de meest geavanceerde technieken om de analyse zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Artificial Intelligence

De acquisitie komt er twee jaar nadat Qualcomm mee een onderzoekslab voor articiële intelligentie op poten zette aan de Universiteit van Amsterdam. Een van de spin-offs daarvan wordt nu een onderdeel van Qualcomm zelf. Daarmee krijgt Qualcomm nieuwe software in zijn portfolio om zijn eigen chips klaar te stomen voor AI-taken. Bedoeling zou onder meer zijn om artificiële intelligentie meer 'mobiel' te maken. In plaats van op een supercomputer in een lab of in de cloud, moet AI draaien op smartphones. Specifiek, op Qualcomm's bijzonder lucratieve SnapDragon chips.

IoT

Dat lijkt althans de visie te zijn van Qualcomm. Het bedrijf gaf eerder al aan dat industriële IoT, mobiele applicaties en wagens mogelijke onderwerpen zijn voor zijn eigen AI-onderzoek. Scyfer maakte onder meer AI-applicaties voor kwaliteitsinspectie van staal en heeft programma's voor health, verkeer, geluidsanalyse en financiële vooruitzichten.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!