Witold Kepinski - 23 augustus 2017

Microsoft Project Brainwave versnelt deep learning applicaties

Microsoft introduceert Project Brainwave waarmee het deep learning applicaties sneller en efficienter wil laten werken in en tussen datacenters. Tijdens het Hot Chips event toonden Eric Chung en Jeremy Fowers het Project Brainwave-systeem met de nieuwe 14 nm Stratix 10 FPGA van Intel. FGPA staat voor field-programmable gate arrays die gebouwd worden door Altera, onderdeel van Intel.

Tijdens Hot Chips 2017 onthulde het Microsoft-team een nieuw deep-learning acceleratieplatform, genaamd Project Brainwave. Project Brainwave is volgens Microsoft een belangrijke stap voorwaarts in zowel prestatie als flexibiliteit voor cloud-gebaseerde servers voor deep learning modellen.

Real-Time Artificial Intelligence

Het nieuwe systeem is ontworpen voor real-time AI, wat betekent dat het systeem processen zo snel mogelijk verwerkt, met ultra-late latency. Real-time AI wordt steeds belangrijker, omdat cloud-infrastructuren live data streams verwerken, of het zoekopdrachten zijn, video's, sensor streams of interacties met gebruikers.

Microsoft ondersteunt meerdere deep learning frameworks, zoals Microsoft CNTK, Google TensorFlow en Facebook Caffe2.

Het Project Brainwave systeem is gebouwd bestaande uit drie hoofdlagen:

Een high performance, gedistribueerde systeem architectuur;

Een hardware gebaseerde DNN-motor gesynthetiseerd op FPGA's; en

Een compiler en runtime voor low-wrijving implementatie van getrainde modellen.

Microsoft-Hot-Chips-Stratix-10-board-1-.jpg

 

Microsoft is niet het enige bedrijf dat werkt aan een processor die specifiek ontwikkeld is om AI-taken uit te voeren. Ook Apple werkt aan een processor die berekeningen op neurale netwerken moet versnellen. De Apple Neural Engine moet de iPhone toelatengezichts- of spraakherkenning efficiënt uit te voeren.

Google kondigde vorig jaar al haar TPU aan (Tensor Processing Unit). Tijdens de I/O-conferentie werd de opvolger van deze AI-chip aangekondigd, die nu ook beschikbaar is voor klanten van Googles clouddiensten. Ook Nvidia ontwikkelde een AI-chip, die over drie jaar in zelfrijdende auto's zal opduiken. 

Lees meer op de link.

Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!