Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2017

300 procent meer cyberaanvallen op cloud gebaseerde Microsoft accounts

Het aantal cyberaanvallen gericht op cloud gebaseerde Microsoft accounts is fors toegenomen. In het eerste kwartaal van 2017 zijn 300% meer aanvallen uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2016. Het aantal inlogpogingen op Microsoft accounts vanaf malafide IP-adressen is in dezelfde periode met 44% gestegen.

Dit meldt Microsoft in het Microsoft Security Intelligence Report Volume 22 (pdf). De Amerikaanse IT-gigant stelt dat cloud accounts steeds interessanter worden voor cybercriminelen, aangezien bedrijven in toenemende mate naar de cloud migreren. Niet alleen is hierdoor een toename zichtbaar van het aantal aanvallen op cloud gebaseerde accounts, ook worden deze aanvallen steeds geavanceerder.

Niet alleen cloud gebaseerde accounts, maar ook clouddiensten als Microsoft Azure worden volgens het bedrijf steeds interessanter voor cybercriminelen. Deze kunnen hen toegang geven tot virtuele machines en andere diensten, die aanvallers vervolgens kunnen inzetten als ‘cyberwapens’. Microsoft meldt dat tweederde van de aanvallen op Azure diensten in Q1 2017 is uitgevoerd vanaf een Chinees (35,1%) of Amerikaanse (32,5%) IP-adres.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!