Witold Kepinski - 27 augustus 2017

Infosys mede-oprichter Nandan Nilekani neemt macht over

Infosys mede-oprichter Nandan Nilekani (foto) neemt de macht weer over in het outsourcingsbedrijf uit India en wordt voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB). Eerder was ceo Vishal Sikka boos afgetreden. In een lange brief schreef de ex-ceo zijn ongenoegen uit over de eigenaar NR Narayana Murthy van de IT outsourcer uit India. Vooral de persoonlijke aanvallen op leden van het managementteam ervaart Sikka als heel vervelend.

De machtsovername heeft ertoe geleid dat vier leden binnen het RvB opstappen waaronder voorzitter R Seshasayee en ex-ceo Vishal Sikka. De machtsovername wordt ondersteund door een aantal investeerders.

Nilekani (62 jaar) was eerder tussen 2002 tot 2007 ceo van Infosys. Hij zorgde toen voor een sterke groei. Er is voor hem nu een taak weggelegd om flink door te groeien. Infosys moet in 2020 een omzet 20 miljard dollar halen. Maar de groei voor dit jaar is naar beneden gesteld: van 8,1 naar 6,1 procent. Infosys concurreert onder andere met TCS (Tata Consultancy Services).

Nilekani kan rekenen op steun van N.R. Narayana Murthy (71), ook een mede-oprichter van Infosys die klaar was met Sikka.

HPE

The Times of India meldt dat ex-ceo Sikka mogelijk cto van Hewlett Packard Enterprise (HPE) kan worden, een vacature die openstaat sinds het vertrek van Martin Fink en enkele andere topmanagers. 

De machtovername binnen Infosys is overigens goed ontvangen op de beurs, het aandeel van de mega-outsourcer steeg licht. Eerder daalde het aandeel na het vertrek van Sikka.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!