Redactie - 29 augustus 2017

SUSECON trekt nog steeds meer belangstelling

SUSECON trekt nog steeds meer belangstelling image

De tweede SUSECON in Europa, de zesde op rij. De belangstelling voor de gebruikersconferentie van het softwarehuis blijft groeien. Meer bijdragen, meer sponsors, meer bezoekers. En een feestje dit jaar: de onderneming bestaat 25 jaar.

SUSECON 2017 vindt plaats in Praag. Sinds drie jaar is het evenement beurtelings in de Verenigde Staten en Europa. De eerste Europese versie was twee jaar geleden in Amsterdam. Nu is de stad wier naam altijd verbonden zal zijn aan ‘lente’ aan de beurt. Van 25 september tot en met 29 september zijn er meer dan 150 sessies binnen het thema ‘Open. Redefined’. Want dat is de boodschap van SUSE: open is meer dan publiekelijk beschikbare code, het gaat om een gezamenlijke inspanning om organisaties geschikt te maken voor hedendaagse marktomstandigheden met gebruikmaking van open technologie. Niet alleen serversoftware speelt een rol, maar evenzeer OpenStack, het storageplatform Ceph en orkestratie van softwarecontainers. En de overtuiging dat kennisdeling neerkomt op vergroting van kennis.

Klanten dragen bij

Marijn de Vos (foto), regionaal verantwoordelijk voor EMEA Noord bij SUSE, is blij met Amerikaans-Europese wisselbeurten. “Nu het in Praag gebeurt, gaan er toch meer partners mee. De belangstelling is groter onder VAR’s, system integrators en softwareleveranciers. Het is nu zelfs mogelijk dat ze bijvoorbeeld alleen voor de partnerdag op maandag komen. Een trip naar Amerika kost op zijn minst altijd een paar dagen; nu kunnen ze in één dag worden bijgepraat.”

Ook voor klanten is het aantrekkelijker zich te presenteren. Zo komt TomTom een presentatie houden over hoe het bedrijf OpenStack en Ceph inzet. Hein-Pieter van Braam, IT-specialist bij TomTom International, vertelt tegen welke uitdagingen zijn team is aangelopen bij gebruikmaking van deze technologieën en welke oplossingen er zijn gevonden.

“Maar ook Nederlandse medewerkers van Alphabet komen vertellen hoe SUSE hen helpt. En er komen mensen van Ericsson vertellen hoe zij omgaan met embedded Linux. Om er een paar te noemen. En natuurlijk zijn er gebruikersverhalen uit andere landen. Bijvoorbeeld van sergeant Oscar Rodriguez van de Spaanse Luchtmacht. Hij vertelt hoe SUSE Linux Enterprise Server (SLES) en SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) helpen veilige systemen te bouwen. Uiteraard zijn er ook bijdragen van onze eigen mensen die dieper ingaan op onze technologie. Het is al met al een interessant programma.”

Wat er allemaal valt te beleven, is overigens te bekijken op www.susecon.com.

Examens doen

De keynotes waren nog niet bekend tijdens het schrijven van dit artikel. Wel was al bekend wie een bijdrage gaan leveren. Natuurlijk in de eerste plaats SUSE CEO Nils Brauckmann, en Michael Miller, President of Strategy, Alliances and Marketing. Zij zullen ingaan op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de voornemens voor het komende jaar. Verder zijn er sprekers van belangrijke partners HPE, Fujitsu, SAP, en Microsoft.

“Het mooie is trouwens dat onze partners tijdens SUSECON examens kunnen afleggen, zichzelf kunnen certificeren. Zo kunnen ze twee vliegen in één klap slaan: zich laten bijpraten over de ontwikkelingen én een certificaat halen. Er zijn SUSE Certified Administrator examens voor Enterprise Linux, OpenStack en Storage, en het SUSE Certified Engineer examen voor Enterprise Linux. SUSE verplicht zijn partners niet tot bepaalde omzetten, maar we stellen daarentegen kennis van onze oplossingen bij onze partners zeer op prijs. Dus belangstellenden kunnen nu al de gewenste cursus gaan volgen om zich voor te bereiden op een examen gedurende het evenement. Er zijn overigens nieuwe trainingen ontwikkeld, bijvoorbeeld op het gebied van OpenStack. Daarbij is niet alleen gezorgd voor basistrainingen, maar ook lessen met diepgaande technische kennis. Ons bedrijf steekt veel geld in kennisoverdracht”, zegt De Vos.

Hij voegt eraan toe dat het aantal gecertificeerden ook in Nederland gestaag toeneemt. “Onlangs heeft een groep van vijftien medewerkers van Microsoft Nederland zich nog bekwaamd in onze oplossingen.”

Ecosysteem

In maart 2017 heeft SUSE de OpenStack IaaS en Cloud Foundry PaaS ontwikkelaars en technologie overgenomen van HPE. Daarmee verkreeg HPE het recht om de technologie van SUSE te gebruiken binnen de Helion OpenStack en Helion Stackato oplossingen. Helion omvat technologie om een eigen cloudomgeving te bouwen; Stackato is een platform-as-a-service, gebaseerd op Cloud Foundry.

“Tijdens het evenement zal zeker worden uitgelegd wat wij gaan doen met Helion en Stackato”, vertelt De Vos. “Cloud computing en hybride omgevingen worden steeds belangrijker. Verschillende technologieën spelen daarin een rol. Onze partners leren in Praag hoe deze ontwikkelingen allemaal passen binnen ons ecosysteem en kunnen beoordelen hoe zij zelf binnen dat ecosysteem een geëigende rol kunnen spelen.”

En natuurlijk is er veel aandacht voor storage. “Voor onze storage partners is er een aparte agenda ingericht tijdens het evenement in Praag”, licht De Vos toe. Eraan toevoegend dat het afgelopen jaar twee actieve storage partners in ons land zich aan SUSE hebben verbonden: Phact en Axez. “Onze ambitie is om er nog twee partners op dit vlak bij te krijgen. In november is er in Nederland een speciaal storage evenement met aandacht voor het software defined datacenter.

25 Jaar

Op 25 augustus 1991 plaatste Linus Torvald een bericht op Usenet dat hij bezig was – als hobby – een gratis beschikbaar besturingssysteem te ontwikkelen en vroeg om suggesties. Intussen zijn er nog maar twee besturingssystemen op de markt die nog steeds groeien: Windows met 1,9% jaarlijks en Linux met 13,4%.

Een jaar later richten Roland Dyroff, Thomas Fehr, Burchard Steinbild en Hubert Mantel S.u.S.E. op (Software und System-Entwicklung). Inmiddels bekend als SUSE en dus 25 jaar oud dit jaar. Tijdens de conferentie in Praag zal hier uiteraard aandacht aan worden besteed.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!