Redactie - 05 september 2017

‘Alles verhuist van de core naar de edge, dicht bij de klant’

‘Alles verhuist van de core naar de edge, dicht bij de klant’ image

In de datacenters van Equinix komt alles samen. De grote cloudleveranciers en social media-netwerken staan er, partijen als AMS-IX zijn vertegenwoordigd, en ook steeds meer enterprises uit de grootzakelijke markt vinden hun weg naar de connectiviteitscentra van Equinix. Daarmee worden die centra een marktplaats voor partijen (groot én klein ) die de digitale samenwerking zoeken. Een samenwerking die cruciaal is in een wereld die steeds sneller digitaliseert.

Rick Pijpers is Marketing Director bij Equinix. Het is daags na de feestelijke opening van Equinix’ nieuwe International Business Exchange (IBX)-datacenter AM4 op het Science Park te Amsterdam, één van de meest netwerkrijke locaties van Europa. De opening is onder leiding van moderator Charles Groenhuijsen geheel op rolletjes verlopen, meldt Pijpers. “De belangstelling was groot en we hadden een aantal mooie sprekers met Stephen Ward (Deloitte Digital), Arjan Bol (Mastercard), Hans Koolen (Philips) en Constantijn Van Oranje-Nassau (namens StartupDelta). Uit wat zij te vertellen hadden, konden we afleiden dat we wat onze strategie aangaat de juiste dingen aan het doen zijn.”

Duurzaamheid en connectiviteit

Die ‘juiste dingen’ liggen met name op het gebied van duurzaamheid en connectiviteit, zegt Pijpers. “Wat het eerste betreft waren we met de opening van AM3 (oktober 2012) al een trendsetter. Dat trekken we nu door met AM4. En connectiviteit is natuurlijk de kern van onze business. Dus AM3 en AM4 zijn naadloos met elkaar verbonden en vormen één campus. Daarnaast is de toegang tot de rest van de wereld van cruciaal belang. Dus hebben we ook belangrijke Internet Exchanges als AMS-IX in huis en komen alle grote carriers bij ons binnen.”

Met AM4 voorziet Equinix weer even in de constant aanzwellende vraag naar connectiviteit in de regio. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw is op het Science Park opgetrokken pal naast AM3. In totaal beschikt Equinix in Nederland nu over tien datacenters, acht in Amsterdam, één in Enschede en één in Zwolle.

Van core naar edge!

Die aanzwellende vraag naar connectiviteit heeft volgens Pijpers vooral te maken met een trend die zich nu al sinds een aantal jaren steeds sterker manifesteert. “Satya Nadella, de CEO van Microsoft, wees er enige tijd geleden in één van zijn ‘earning calls’ nog terecht op, dat iedereen het maar voortdurend heeft over de cloud, terwijl de meeste ontwikkelingen zich juist afspelen aan de randen, aan de ‘edge’, van de cloud. Dát is op dit moment het interessantste thema. Want als je het over digitale transformatie hebt in termen van datacommunicatie en dataopslag, dan komen we oorspronkelijk uit een wereld waarin iedereen in de core zijn data had staan. En feitelijk is de grootste transformatie die nu gaande is, dat alles van de core verhuist naar de edge, dicht bij de klant.”

Van contentdistributeur tot enterprise

Die ontwikkeling is begonnen bij contentdistributie- en ‘digital media’-partijen als Netflix en RTL , schetst Pijpers. Hun klanten verwachtten vanaf elk device, of dat nu een iPhone, iPad of smart-tv betrof, een uniforme gebruikservaring van hoge kwaliteit. En dat konden ze alleen realiseren door hun content zo dicht mogelijk bij de gebruiker te plaatsen. Vervolgens hebben de grote cloudpartijen als Microsoft Azure, Google Cloud, Oracle, AWS en IBM SoftLayer om soortgelijke redenen hetzelfde gedaan. Want wat voor videocontent geldt, geldt natuurlijk ook voor applicaties, zegt Pijpers. Als je zware applicaties draait, wil je er ook altijd voor kunnen zorgen dat de gebruiker, ongeacht waar hij zich bevindt, altijd een zogeheten ‘headquaters experience’ heeft. “Dus wat hebben die cloudpartijen gedaan? Die hebben, ondanks de eigen ‘hyper scale’-datacenters waarover ze allemaal beschikken, er ook voor gekozen om verspreid over de wereld bij partijen als Equinix, die datacenters bouwen op netwerkrijke locaties, hun edge-nodes te plaatsen, om op die manier overal optimaal hun applicaties te kunnen uitserveren.”

Als volgende fase ziet Pijpers, nu langzamerhand steeds meer partijen in hun digitale transformatie de stap naar de cloud hebben gemaakt, ook in dat segment hetzelfde gebeuren. Dus je ziet steeds meer grote bedrijven niet alleen meer nadenken over bij wie ze in hun uitbestedingstrajecten hun data onderbrengen, maar ook over hoe ze die data vervolgens op een gestroomlijnde manier kunnen distribueren. “En dat leidt tot een geheel nieuw soort architectuur bij die grootzakelijke bedrijven voor hun gehele infrastructuur.”

Rol Equinix steeds belangrijker

De geschetste ontwikkeling is misschien wel de meest interessante transformatie waar wij op dit moment tegen aankijken, stelt Pijpers. En dat maakt dat de rol van een neutrale partij als Equinix ook steeds belangrijker wordt. “Neutraliteit zit in ons DNA. Wij zijn heel bewust begonnen als neutrale partij, om zoveel mogelijk netwerken bij elkaar te kunnen brengen. In het kielzog daarvan zijn vervolgens de contentpartijen bij ons binnengekomen. En als neutrale partij hebben we ook de beurzen binnenboord gehaald, waar vervolgens weer de zogeheten ‘high frequency traders’ omheen zijn gaan staan in onze datacenters.”

Internet of Things

En dan heeft Pijpers het tot nu toe alleen nog maar over het onderling connecteren van netwerken, clouds en eindgebruikers gehad. Maar de volgende grote golf in de vorm van het ‘Internet of Things’ (IoT) is alweer in aantocht, zegt hij. “Als al die dingen, al die objecten, ook nog eens met elkaar gaan communiceren, dan neemt de hoeveelheid te verwerken data opnieuw explosief toe. En ook die verwerking zal je voor een belangrijk deel aan de randen van de infrastructuur moeten doen plaatsvinden. Want als je dat allemaal naar je core wilt gaan halen, dan slibben de aderen van je netwerk binnen de kortste keren dicht.”

Voor een succesvolle IoT-ontwikkeling is een zo laag mogelijke latency cruciaal. Pijpers

kwam onlangs op Google Next nog een interessant voorbeeld tegen. Daar sprak iemand over Hue, de nieuwe lichttoepassing van Philips. “Die man wees erop dat iedereen die thuis de lichtschakelaar beroert, verwacht dat onmiddellijk het licht gaat branden. Maar zo’n toepassing als Hue werkt middels een button in je app. Als je dan in je app drukt op ‘aan’ en een latency hebt van enkele seconden, dan is dat heel vervelend. Dus een verwaarloosbare latency wordt in veel IoT-oplossingen van cruciaal belang. Want denk eens aan de aansturing van zelfrijdende auto’s en dat soort dingen. Als daarbij maar de kleinste vertragingen ontstaan, dan kan het zomaar een kwestie van leven of dood worden.”

Connectiviteit is key!

Connectiviteit is dus key in een IoT-wereld die wordt gedreven door lage latency, zegt Pijpers tot slot. “En in de kern zijn wij natuurlijk geen datacenterbedrijf, zoals velen denken, maar  een connectiviteitsbedrijf. Want als je Equinix helemaal afpelt, dan houd je in de kern ‘connectiviteit’ over. Dat is in essentie wat wij doen op wereldwijde schaal.”

Ook dit jaar zijn Dutch IT- channel en Executive-People mediapartner van Gartner. 
U kunt zich registreren en gebruik maken van de speciale Executive-People code MPSYM1 die een korting geeft van € 600 euro. Klik hier om te registreren. 

Door: Dick Schievels 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!