Wouter Hoeffnagel - 06 september 2017

Europees Hof verwijst megaboete voor Intel terug naar lagere rechtbank

Een Europese rechtbank moet zich opnieuw buigen over de vraag of een boete van 1 miljard dollar die Intel kreeg opgelegd wegens concurrentievervalsing terecht is opgelegd. Bij de behandeling van de zaak zijn fouten gemaakt.

Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie, die de zaak terugverwijst naar een lagere rechtbank: het Gerecht van de Europese Unie (EU). De zaak draait om een boete 1,06 miljard euro die Intel kreeg opgelegd door de Europese Commissie wegens concurrentievervalsing. Intel zou zijn sterke positie op de markt voor PC-chips hebben misbruikt door kortingen te verlenen aan PC-fabrikanten en de retailfirma Media-Saturn en zo zeker te stellen dat zij voornamelijk PC’s met Intel-chips zouden verkopen. Dit zou tot concurrentievervalsing hebben geleid.

‘Gerecht van de EU heeft fouten gemaakt’

Intel ging in beroep tegen deze boete. Het bedrijf erkent dat deze afspraken zijn gemaakt, maar stelt dat dit de concurrentie op de chipmarkt niet heeft ingeperkt. Het Europees Hof van Justitie stelt dat deze vraag onvoldoende is geanalyseerd door het Gerecht van de EU. Ook stelde Intel dat de Europese Commissie bij het opleggen van de boeten fouten heeft gemaakt. Deze fouten zijn volgens het Europees Hof door het Europees Gerecht onvoldoende onderzocht.

Zodra het Europees Gerecht opnieuw uitspraak heeft gedaan in de zaak, kan Intel opnieuw tegen deze uitspraak in beroep bij het Europees Hof. De kans is dan ook groot dat een definitieve uitspraak in de zaak nog jaren op zich zal laten wachten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!