Redactie - 14 september 2017

Smart cities worden steeds prominenter

Smart cities leven niet langer in de fantasie van techneuten. Ze worden steeds realistischer en het aantal groeit gestaag. Niet alleen jonge of nieuw te bouwen steden pakken het concept op, ook oudere plaatsen zoals Amsterdam, en gebieden in ontwikkelingslanden, hebben er baat bij.

Huawei heeft inmiddels in 40 landen concepten geïmplementeerd in meer dan 200 steden. Edwin Diender (foto), de Nederlander die zich opgewerkt heeft tot President Government and Public Utility Sector van Huawei Enterprise met als zetel Shenzen, heeft er ruime ervaring mee. "De impact van smart cities is groot. Zo heeft in de Zuid-Chinese stad Shenzen de overheid alleen al voor de wetshandhaving toegang tot 1,3 miljoen CCTV-camera’s, waarvan er 60 duizend hoge definitie camera’s zijn. Deze camera’s produceren alleen als voor de wetshandhaving meer dan 4 miljoen foto’s per dag. Deze beelden kunnen onmogelijk handmatig gecontroleerd worden. De cloud based videoservices zijn daarvoor beschikbaar. De 20.000 politieagenten krijgen dus een flinke ondersteuning van de door Huawei ontwikkelde cloud technologie. Het leven in de meer dan 21 miljoen inwoners tellende stad is er beter op geworden."

Economie

Maar zegt Edwin: “Ook een opkomende economie zoals Kenia heeft er baat bij. Het land zat in een dip doordat criminaliteit het toerisme in de weg zat. Het feit dat landelijke mobiele infrastructuur zijn intrede deed en bijvoorbeeld betalingsverkeer niet langer contant gebeurde maar steeds meer online, had dat een grote impact. De straatcriminaliteit nam af en nieuwe economische activiteiten bloeide op. De totale economie kreeg een grote impuls en het bruto nationaal product loopt op. Ook de toeristen komen weer terug. Het is er veel veiliger.” De volgende stap zocht men bij onderwijs met remote learning, het wordt steeds belangrijker. Na de educatie volgt ook de zorg, een complete strategie om het land vooruit te helpen. Het land heeft de visie, Huawei ondersteunt dat met technologie. Nog een leuk voorbeeld: In het dunbevolkte Noorwegen gebruikt men de videobeelden om wegen te bewaken, bijvoorbeeld op het ontstaan van sink-holes. Grote schade aan infrastructuur wordt gezien door opeenvolgende foto’s te analyseren. Ook zonder fysieke patrouilles, wat in zo’n uitgestrekt gebied nagenoeg onmogelijk is, komen de storingen in het wegendek nu op de radar.

NB IoT

Het implementeren van smart cities gaat gepaard met digitale mobiele communicatie, zoals NB IoT. Een goede oplossing om dit snel te realiseren is het benutten van de straatverlichting. Lantaarnpalen staan op een beperkte afstand van elkaar, zo’n meter of 30 tot 60, en hebben een energievoorziening. Hierdoor is elke lantaarnpaal geschikt om als hub gebruikt te worden. Zelfs via Zigbee achtige zelforganiserende netwerken (6LoWPAN oftewel IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks) kunnen sensoren, zoals gebruikt voor de bewaking van de waterhuishouding, aangesloten worden. Ook powerline communicatie is voor deze toepassing beschikbaar. Het helpt veel landen bij het verminderen van waterverlies door lekkages in de infrastructuur of zelf diefstal van water, aldus Wu Chou (Chief IT Scientist, Huawei IT Lab in de USA). "De technologie wordt steeds breder geaccepteerd een ook bekende smart cities zoals Praag maken er steeds vaker gebruik van."

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!