‘Modernisering eigen datacenter is CIO-prioriteit nummer één!’
12-09-2017 | door: Dick Schievels

‘Modernisering eigen datacenter is CIO-prioriteit nummer één!’

 

Digitale transformatie staat hoog op de agenda van iedere CIO. Het is de enige manier waarop bedrijven nog concurrerend kunnen blijven. Daarbij hangt alles af van de applicatie-performance en de kwaliteit van de klantervaring, want dat is waar alle interactie met de eindgebruiker op drijft. Alle CIO’s van grote bedrijven realiseren zich dat inmiddels, zegt Kirsten Cox van VMware, en VMware biedt hen de middelen om die performance en kwaliteit te realiseren.

Kirsten Cox is VP Marketing EMEA bij VMware. We spreken haar in de context van VMware’s Summerschool Kick-off Event, dat begin juli plaatsvond in Utrecht. Centraal thema van het gesprek is de veranderende rol van de CIO in dit tijdperk van digitale transformatie. “Er zijn zóveel nieuwe manieren om business te bedrijven”, opent Cox haar antwoord op de vraag wat zij als grootste CIO-uitdaging ziet. “Zóveel nieuwe innovaties die ervoor zorgen dat nieuwe, opkomende bedrijven enorm snel een marktverstorende positie veroveren, dat iedere CIO ervoor moet zorgen dat ook de eigen innovaties op peil blijven en zo mogelijk versneld kunnen plaatsvinden. Daarbij moeten ze vooral goed letten op de kwaliteit van het klantcontact en de klantervaring, want dat is waar alles om draait.”

Wat heeft prioriteit?

Digitale innovatie heeft de aandacht van iedere CIO, zegt Cox. “Ik zat onlangs nog met een groep CIO’s aan tafel en zonder uitzondering waren ze er allemaal op een of andere manier mee bezig. Het is vooral belangrijk dat ze weten te bepalen welke projecten voor de business het meest van  toegevoegde waarde zijn. Want daarmee weten ze welk project ze als eerste moeten uitvoeren. Veel CIO’s worstelen met die problematiek, aangezien er diverse factoren zijn die een rol spelen bij die afweging van prioriteiten.”

Om CIO’s te helpen bij die afweging, gaat VMware graag met hen in gesprek over de aanpak die hier het beste bij past. De drie onderwerpen die daarbij volgens Cox steevast komen bovendrijven (en waarvoor VMware ook de nodige oplossingen aanbiedt), zijn (1) de modernisering van het eigen datacenter, (2) het inpassen van public cloud in de bestaande infrastructuur, en (3) het transformeren en moderniseren van de beveiligingsaanpak.

Modernisering eigen datacenter

“Modernisering van het eigen datacenter is CIO-prioriteit nummer één!”, aldus Cox, “en VMware kan daarvoor de middelen aandragen.” Kostenreductie is daarbij een van de voornaamste doelen. Dat kun je doen door de noodzakelijke resources zoveel mogelijk te reduceren. Maar het belangrijkste wapen dat je daarvoor kunt inzetten is ‘automation’: automatisering van de automatisering, dus. Door in het datacenter alles te automatiseren wat zich daarvoor leent,  minimaliseer je het handmatig onderhoud dat doorgaans door relatief dure IT-krachten moet worden gedaan, zegt Cox. “Hoe beter dat lukt, hoe meer budget er overblijft om te investeren in nieuwe innovatieve projecten waarmee de business de concurrentie aan kan.”

Integratie public cloud

Daarbovenop willen veel van VMware’s klanten steeds meer zaken weg hebben uit hun eigen datacenter. Of, anders geformuleerd, ze kijken in hoeverre de public cloud hen te nutte kan zijn. VMware’s cloudstrategie is daarop afgestemd. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van VMware’s klanten met meerdere clouds wil gaan werken. “Dus de vraag voor hen is: hoe gaan we die multiple cloud-toekomst managen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze workloads op eenvoudige wijze van on-premises naar de cloud kunnen verplaatsen, eenvoudig kunnen kiezen naar welke cloud we willen, terwijl we daarbij beschikken over ingebouwde security, automation, en networking, om het allemaal zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen.” Het maakt dat integratie van public cloud in de bedrijfsvoering van klanten ook bij VMware een onderwerp is met topprioriteit. “We hebben op dat vlak een aantal grote aankondigingen gedaan de afgelopen periode, bijvoorbeeld over onze nieuwe samenwerking met Amazon Web Services. Steeds meer CIO’s maken gebruik van cloud-services van derde partijen en willen in staat zijn die ook op een overzichtelijke, gecontroleerde en veilige manier te managen, zodat ze on-premises en public cloud op een verantwoorde manier bij elkaar kunnen brengen.”

Ombouw security

Naast het moderniseren van bestaande datacenters en het integreren van public cloud, is CIO-prioriteit nummer drie: het transformeren en moderniseren van de beveiligingsaanpak. “We moeten ervoor zorgen dat security is ingebouwd, dat de beveiliging met de applicatie en de data meebeweegt, en dat zij is verdisconteerd in de gehele infrastructuur. Het moet op dat vlak geen verschil maken hoe iemand interacteert met een bedrijfsapplicatie, of dat nu gebeurt vanaf een werkstation, laptop of smartphone. Onze eindgebruiker-computingoplossingen begeven zich allemaal op het vlak van mensen toegang bieden tot hun applicaties en de data die ze nodig hebben, maar dan op een héél veilige manier.”

Pulse IoT Center

Naast het onderwerp ‘digitale transformatie’, werd er op het Summerschool-event in Utrecht vooral veel gesproken over de uitdagingen op gebied van IoT (Internet of Things). Er zijn diverse bedrijven die de mogelijkheden op dat gebied verkennen, zegt Cox. “Zo kwam ik onder meer in gesprek met een bedrijf dat scheepswerven runt. Elk schip dat zij tegenwoordig bouwen heeft honderden sensoren aan boord. Die zijn geconnecteerd en uit te lezen. En topprioriteit voor CIO’s is hoe ze dit soort zaken end-to-end het beste kunnen inrichten en optuigen, zodat ze ten volle van de mogelijkheden kunnen profiteren die IoT hen biedt.

VMware zelf heeft onlangs op dit vlak zijn Pulse IoT Center geïntroduceerd. “Pulse IoT Center is een platform voor het managen van een IoT-wereld”, schetst Cox. Het biedt een gateway die het mogelijk maakt niet alleen te communiceren met apparatuur die aan mensen gebonden is, maar ook met objecten op zich, of onderdelen van een machine. Daarmee neemt het aantal devices waarmee je kunt communiceren natuurlijk explosief toe, of het nu gaat om ijskasten, auto’s, RFID-tags, of wat dies meer zij, zegt Cox. “Het is een veelbelovend platform, maar het is wel een platform dat nog volop in ontwikkeling is.”

Conclusie

“We willen dat CIO’s een keuze hebben in hoe ze hun nieuwe businessdoelen willen veiligstellen”, vat Cox de hoofdpunten van het gesprek samen. “Iedere CIO wil versneld kunnen acteren en de waarde daarvan aantonen aan het bedrijfsmanagement. Daarvoor moet hij zijn bestaande infrastructuur moderniseren, zodat hij zijn geld en middelen zoveel mogelijk in de belangrijkste projecten kan steken. Projecten waarmee de business het verschil kan maken. Want de innovatie gaat door en wordt alleen maar omvangrijker.  VMware richt zich daarbij volledig op het leveren van de veilige, geautomatiseerde en geïntegreerde infrastructuur die daarvoor nodig is, ongeacht de applicaties, devices of de clouds die daarbij in het spel zijn. Alles wat wij doen is op die visie gebaseerd.”

Ook dit jaar zijn Dutch IT- channel en Executive-People mediapartner van Gartner. 
U kunt zich registreren en gebruik maken van de speciale Executive-People code MPSYM1 die een korting geeft van € 600 euro. Klik hier om te registreren. 

Door: Dick Schievels 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

gartner