Wouter Hoeffnagel - 16 september 2017

Google aangeklaagd voor genderdiscriminatie

Drie voormalig werknemers van Google klagen het bedrijf aan wegens genderdiscriminatie. Het bedrijf zou vrouwen stelselmatig minder betalen dan mannen. Daarnaast zouden vrouwen minder kans maken op een promotie en stelselmatig lagere posities aangewezen krijgen dan mannen.

De aangeklaagd is ingediend bij een rechtbank in het Amerikaanse San Francisco. In de aanklacht wordt ondermeer gesteld dat Google backend ontwikkelaars meer betaald dan frontend ontwikkelaars en backend ontwikkelaars daarnaast eerder promotie geeft. Bijna alle backend software ontwikkelaars zouden mannen zijn, terwijl nagenoeg alle vrouwelijke ontwikkelaars frontend ontwikkelaars zijn. In de aanklacht stellen de voormalig werknemers dat deze functies echter vergelijkbare vaardigheden en kennis vereisen.

‘Google probeert juist genderdiscriminatie te voorkomen’

In een reactie aan The Register ontkent Gina Scigliano, senior manager corporate communications bij Google, de aantijgingen. Scigliano geeft aan dat Google juist veel aandacht besteed aan het voorkomen van genderdiscriminatie en zowel promoties als aanstellingen op meerdere niveau’s worden beoordeeld voordat deze worden doorgevoerd. Daarnaast benadrukt Scigliano dat Google eerlijke salarissen betaalt aan zowel mannen als vrouwen en daarnaast actief probeert discrepanties in beloningen te corrigeren.

Google werd eerder in januari door het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid aangeklaagd. Via deze rechtszaak wilde het ministerie Google dwingen informatie over het salaris van zijn werknemers te overhandigen. Google weigerde dit, aangezien het bedrijf van mening was dat dit onevenredig veel tijd en geld zou kosten. De rechter stelde Google in juli deels in het gelijk, waardoor het bedrijf minder informatie hoeft te verstrekken dat het ministerie oorspronkelijk heeft opgevraagd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!