Wouter Hoeffnagel - 17 september 2017

‘OM is niet klaar voor de aanpak van cybercriminaliteit’

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet klaar voor de aanpak van cybercriminaliteit. Vooral encryptie vormt een belangrijke obstakel voor de werkzaamheden van het OM.

Dit stelt Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie, in een interview met het AD. In toenemende mate worden IT-systemen van zowel instellingen, bedrijven als particulieren aangevallen door georganiseerde misdaad, stelt het OM. Daarnaast zijn technieken om IT-systemen aan te vallen steeds eenvoudiger in gebruik en daarnaast eenvoudiger te verkrijgen. Van de Burg denkt dat over vijf jaar ongeveer 50% van de criminaliteit zal bestaan uit cybercriminaliteit.

“Het binnendringen van computers om wat reden dan ook zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden”, aldus Van der Burg. Het OM heeft moeite met de aanpak van cybercrime, geeft de voorzitter aan. Zo vormt versleuteling hierbij een belangrijke hindernis, evenals het feit dat cybercriminelen uit alle hoeken van de wereld kunnen komen. Officieren van justitie die zich bezig houden met cybercriminaliteit worden na de zomer door het OM bijgeschoold, kondigt Van der Burg aan. Ook hoopt de voorzitter van het college van procureurs-generaal dat het kabinet haast maakt met het goedkeuren van een nieuwe wet tegen computercriminaliteit.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!