Wouter Hoeffnagel - 17 september 2017

Belastingdienst krijgt 75 miljoen euro om continuïteit te waarborgen

De Belastingdienst krijgt 75 miljoen euro extra om 'de continuïteit van de belastinginning te waarborgen’. Het geld kan ondermeer worden gebruikt om ICT-systemen te vervangen en kennis over verouderde ICT-systemen te waarborgen.

Dit meldt de Volkskrant op basis van bronnen in Den Haag. De Belastingdienst geeft in interne rapportages aan dat de continuïteit van belastinginning niet altijd gegarandeerd kan worden. Vooral de slechte staat van verouderde computersystemen is hiervoor de oorzaak, blijkt uit documenten die de Volkskrant via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur in handen heeft gekregen.

Kennis gaat verloren

Daarnaast wordt de kennis binnen de Belastingdienst over de verouderde ICT-systemen in een hoog tempo schaarser. Professionals die hiermee kunnen werken gaan met pensioen of hebben inmiddels ontslag genomen. De belastingdienst vreest dat het vertrek van deze professionals de belastinginning in gevaar kan worden, blijkt uit de documenten.

In de begroting die komende Prinsjesdag door het demissionaire kabinet is een buffer van 75 miljoen euro voor de Belastingdienst opgenomen. Het geld is vanaf 2018 beschikbaar indien de Belastingdienst vreest dat het innen van belastinggeld in problemen komt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!