Redactie - 19 september 2017

Huawei rolt eerst 802.11ax WiFi omgeving uit

Tijdens de recent gehouden “Grow with the Cloud” conferentie in Shanghai, heeft de Chinese tech gigant Huawei bekend gemaakt dat het op de universiteitscampus in Thailand de eerste campus implementatie van een 10 Gbit/s WiFi-netwerk gerealiseerd heeft. Het netwerk maakt gebruik van speciale campus hardware op basis van de zich nog in de standaardisatie fase bevindende nieuwe 802.11 AX-standaard, die snelheden tot 10 Git/s mogelijk maakt. Een technologie die tot 10 keer krachtiger is dan de huidige 802.11 AC-variant.

Een verdere commercialisatie zal de komende jaren zijn beslag krijgen. Huawei’s X-Gen WiFi-oplossing is het begin van een lange roadmap. Huawei’s X-Gen Wi-Fi configuratie bestaat uit het nieuwe 10G-capable access point (AP) AP7060DN en de multi-gigabit Ethernet switch S6720-SI. De AP7060DN gebruikt een 802.11ax chip van Qualcomm Technologies, Inc., en sluit aan op de nieuwste 802.11ax standaarden.

5G

In vergelijking tot de 802.11ac Wave 2 producten, is de bandbreedte van de 5G-radio verhoogd van 1,7 naar 4,8 Gbit/s. Door de inzet van multi radio technologie levert de combinatie een bandbreedte van 9,6 Gbit/s op. Gelijktijdig van het aantal gelijktijdige gebruikers vergroot worden van 100 naar 400 simultane gebruikers. “De afgelopen Jaren heeft Huawei bekabelde en draadloze netwerken voor verschillende toepassingen ontwikkeld op basis van innovatieve en flexibele campus oplossingen.” aldus Kevin Hu (foto), President of Huawei’s Switch and Enterprise Gateway productlijn. "De hoge snelheden zijn noodzakelijk om de vraag van de gebruikers de komende Jaren te kunnen beantwoorden. Met het netwerk hebben de studenten over de hele campus toegang tot echte breedband services waarbij de snelheid en capaciteit niet langer een flessenhals is."

IoT

WiFi is gemeengoed geworden en integraal onderdeel van alle connected apparaten zoals laptops, tablets, smartphones en randapparatuur. De niet te beheren groei naar capaciteit kan enkel beantwoord worden met netwerken die nog meer (IoT) cliënts en nog hogere snelheden aan kunnen. De nieuwe campus routers hebben capaciteit voor 400 simultane gebruikers en leveren een netwerksnelheid van 10 Gbit/s. Iedere cliënt die met het netwerk verbonden is krijgt een deel van de beschikbare bandbreedte toegekend. De 802.11 AX-standard maakt gebruik van het 5 GHz-spectrum en heeft door de slimmere codering een tienvoudige capaciteit.

De 802.11 AX-standaard is nog in ontwikkeling en terwijl de standaardisering wordt voortgezet worden de eerste producten klaargestoomd voor een brede introductie volgend jaar. Stapsgewijs zullen commerciële producten geïntroduceerd worden die uiteindelijk via 3 en 7 Gbit/s de maximale snelheid van ruim 10 Gbit/s gaan bereiken. De opstelling in Thailand is reeds een voorbeeld van de gewenste configuratie.

Door: Hans Steeman

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!