Jaap Akkerhuis wordt vierde Nederlanders in Internet Hall of Fame

19-09-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Jaap Akkerhuis wordt vierde Nederlanders in Internet Hall of Fame

Jaap Akkerhuis van NLnet Labs wordt opgenomen in de Internet Hall of Fame. Op deze erelijst worden mensen geëerd die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van het wereldwijde internet. In de Internet Hall of Fame zijn 103 personen opgenomen, waaronder Vint Cerf en Tim Berners-Lee. Akkerhuis is de vierde Nederlander die op de erelijst wordt vermeld.

Jaap Akkerhuis krijgt deze vermelding vanwege zijn inzet voor de ontwikkeling van het internet sinds de jaren tachtig. In de jonge jaren van het internet reisde hij voortdurend heen en weer tussen onderzoeksinstituten, internet service providers (ISP’s) en registry’s in Europa en de Verenigde Staten. Akkerhuis wordt vooral ook geroemd vanwege zijn nuchtere aanpak en de vele technische en organisatorische bijdragen die hij over de jaren leverde. Hij was hiermee volgens ISOC een innovator van de technische gemeenschap.

NLnet Labs

Ook in zijn huidige functie bij NLnet Labs is Akkerhuis nog steeds erg actief in organisaties zoals ICANN, IETF, RIPE, ISOC en CENTR. Zo maakt hij bijvoorbeeld sinds het begin deel uit van de Security en Scalability Advisory Committee van ICANN. Akkerhuis werkt sinds 2004 als senior research engineer bij Stichting NLnet Labs, een onafhankelijke non-profit R&D-organisatie. NLnet Labs is ondermeer bekend vanwege haar software voor het Domain Name System (DNS), een van de kernsystemen van het internet dat domeinnamen vertaalt naar internetadressen. De software van NLnet Labs wordt veel gebruikt door ISP’s en partijen die domeinnamen beheren.

De carrière van Akkerhuis startte in 1977 bij het tegenwoordige Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, dat zich in de jaren daarna tot knooppunt van Europese computernetwerken ontwikkelde. Nadat hij eerst zo’n 8 jaar in de Verenigde Staten had gewerkt, startte hij in 1995 bij NLnet, de eerste Nederlandse ISP. Hij werkte van 1999 tot 2004 bij SIDN, dat in 1996 werd opgericht door Piet Beertema (CWI), Boudewijn Nederkorn (SURFnet) en Ted Lindgreen (NLnet) voor het beheer van .nl. In de jaren dat Akkerhuis bij SIDN werkte groeide het aantal .nl-domeinnamen tot ruim 1 miljoen en kreeg de organisatie zowel nationaal als internationaal groot aanzien.

4e Nederlander in de Internet Hall of Fame

De Internet Hall of Fame werd opgericht in 2012 met als doel om erkenning te geven aan de visionairs, leiders en genieën die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling en vooruitgang van het wereldwijde internet. Iedere wereldburger kan iemand nomineren. De ISOC beoordeelt vervolgens of de nominatie voldoet aan de gestelde eisen en beoordelingscriteria. De uiteindelijke selectie van winnaars wordt gedaan door de Internet Hall of Fame adviesraad en een selecte groep van eerdere winnaars. Jaap Akkerhuis is de 4e Nederlander die een plaats krijgt op de erelijst. Kees Neggers (oud-directeur van SURFnet) en Teus Hagen (oud-voorzitter van NLnet) gingen hem in 2013 voor. In 2014 volgde Erik Huizer, CTO van SURFnet.

Terug naar nieuws overzicht