Wouter Hoeffnagel - 19 september 2017

Internet of Things helpt neushoorns te beschermen

IBM gaat een samenwerking aan met MTN en de Wageningen University & Research (WUR). In deze samenwerking wordt Internet of Things, (IoT) technologie ingezet om te helpen het stropen in Welgevonden Game Reserve in Zuid-Afrika tegen te gaan.

Meer dan 70% van de overgebleven neushoorns ter wereld leeft in Zuid-Afrika. De dieren worden gedood door stropers die achter hun waardevolle hoorns uit zijn. In het afgelopen decennia zijn meer dan 7.000 neushoorns gedood op het Afrikaanse continent, terwijl alleen in Zuid-Afrika in 2016 al 1.054 gedode neushoorns werden gemeld.

Dreigingen beter begrijpen

“Eén van onze primaire doelstellingen is het beschermen van dieren, waarbij de nadruk ligt op bedreigde diersoorten. We zochten een oplossing die ons helpt de dreigingen beter te begrijpen en dreigingen van stropers op te sporen, zodat wij sneller kunnen reageren en aanvallen op dieren kunnen voorkomen”, zegt Bradley Schroder, Chief Executive Officer van Welgevonden Game Reserve. “Dit project zal een doorbraak zijn in het creëren van verbonden wildlife oplossingen, een management concept voor wild dat is gericht op het omarmen van IoT technologie om wild en andere assets beter te beschermen.”

De technologie die hiervoor wordt ingezet is afkomstig van de WUR, die een onderzoeks- en onderwijsgroep heeft die zich zich op de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen. Deze groep heeft onderzoek uitgevoerd bij Welgevonden Game Reserve, waaruit blijkt dat prooidieren in het wild anders reageren op verschillende soorten dreigingen waarmee zij te maken krijgen. Zo reageren de dieren anders op een dreiging door roofdieren als een leeuw of luipaard dan op de aanwezigheid van mensen.

LoRa sensoren en IoT-platform

Dit onderzoek is gecombineerd met MTN’s Connected Wildlife Solution, die gebruik maakt van IBM’s IoT technologie en de voorspellende analytics van de WUR. Op basis hiervan is een oplossing ontwikkeld die helpt bedreigde diersoorten te beschermen. Hierbij worden prooidieren zoals zebra’s, wildebeesten, elanden en impala’s uitgerust met een speciale halsband waarin op maat gemaakte LoRa sensoren zijn verwerkt, die data doorsturen naar het IoT-platform. Deze sensoren communiceren via een LoRa WAN netwerkserver (LRSC - Long Range Signal & Control) en verstuurd via het 3G-/4G-netwerk van MTN.

Via het platform verzamelt de oplossing informatie over de locatie, bewegingen, richting en gemiddeld snelheid van dieren. Deze data wordt door de WUR gebruikt om patronen te ontwikkelen in de wijze waarop dieren reageren tot dreigingen. Dit levert een waarschuwingssysteem opleveren dat vroegtijdig waarschuwt voor stropers en op deze wijze het mogelijk maakt neushoorns beter te beschermen.

Bron foto: Pixabay / MonikaP

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!