Witold Kepinski - 21 september 2017

IBM JVM J9 is hergeboren als Eclipse OpenJ9

IBM heeft een eigen Java Virtual Machine (JVM) J9 vrijgegeven onder een open source licentie. Het heet nu Eclipse OpenJ9 waarbij de begunstigde de Eclipse stichting is. Eclipse wordt al langer actief ondersteund door IBM.

Eclipse is een opensourceframework van de Eclipse Foundation voor software-ontwikkelomgevingen. De bekendste toepassing is het gebruik als IDE voor de programmeertaal Java. Het product wordt echter ook steeds meer aangewend voor het bouwen van applicaties boven op het Eclipseplatform (Rich Client Platform).

IBM wil met Eclipse OpenJ9 een innovatie in de open source community bewerkstelligen. Dit komt doordat de gemeenschap na 2016 al in het Eclipse OMR-project kerncomponenten heeft bijgedragen, aldus IBM. Eclipse OpenJ9  biedt een alternatief voor de Oracle-JVM Hotspot. 

Eclipse heeft een open structuur en bestaat, behalve uit een kleine kern, volledig uit plug-ins. Hierdoor is het mogelijk de functionaliteit uit te breiden door nieuwe plug-ins te installeren. Door dit systeem kan men in Eclipse niet alleen in Java ontwikkelen, maar onder meer ook in C-talenPerlPHPPL/SQL en Scala. Bovendien zijn er plug-insvoor opmaaktalen zoals LaTeX. Sommige plug-ins worden door makers gratis aangeboden, anderen commercialiseren hun plug-ins.

Op Github is is de Eclipse OpenJ9 beschikbaar met onder andere OpenJDK en andere uibreidingen.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!