Redactie - 23 september 2017

Open source breidt zich uit

Open source breidt zich uit image

Zelfs tijdens mijn vakantie blijft de open source beweging mij boeien. Eerder schreef ik over de aard van open source software, en beveiliging. Nu staat de waaier aan initiatieven mij voor ogen.

Ooit begonnen als beweging toen Netscape in 1988 vertelde de broncode van Navigator (wie kent deze browser nog?) vrij te geven, heeft open source software zich verspreid als een olievlek. Grote bekendheid kreeg het met Linux als ‘vrije’ Unix-variant. Daarmee verwierf het (server)besturingssysteem een inmiddels solide plaats aan de rand van het netwerk.

Cloud

Gelukkig is het daar niet bij gebleven. Dat merk ik bijna dagelijks als ik zie hoe ons portfolio groeit. Open source rukt op naar de andere elementen van de netwerkomgeving. Kijk maar naar de klinkende namen van de bedrijven die zich achter het OpenStack-initiatief scharen; SUSE is echt niet het enige bedrijf dat hier de meerwaarde van ziet. Dit project levert gereedschap om cloud-platformen te bouwen en te beheren. In een geautomatiseerde wereld die steeds complexer en diverser is, voelen bedrijven de noodzaak om samen te werken om bovenop de business te kunnen blijven. Bovendien is het veel leuker om samen te werken dan elkaar alleen maar vliegen af te vangen.

Storage

Of kijk naar Ceph: een schaalbaar software-defined storage-systeem dat op commodity hardware draait en Object-, Block- en Filesysteem opslag levert in één zelfsturend en corrigerend platform, zonder single-point-of-failure. Allemaal open source en open voor iedereen om te gebruiken, aan te passen en te integreren. Open Source kom je nu tegen bij CAD, back-up, Finance, CRM, 3D. De lijst is vrijwel eindeloos en groeit nog steeds.

Deze manier van (samen-) werken kom je trouwens steeds vaker tegen in andere branches. Alleen heet het daar anders. Bijvoorbeeld het Bouw Informatie Model (BIM); gezamenlijk de schouders eronder zetten om tot de beste oplossing te komen.

Open source als een beweging interesseert mij enorm. Wil je er meer over weten of hierover van gedachten wisselen, stuur me dan gerust een email!

Door: Marijn de Vos, Regional Director SUSE EMEA North

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!