Redactie - 22 september 2017

Nieuwe 160 TBit/s internetkabel tussen VS en Spanje

Een nieuwe onderzeese internetkabel verbindt Europa en de Verenigde Staten (VS). Het gaat om een kabel met een maximale capaciteit van 160 terabit per seconde aan data vervoeren. De datakabel moet voor meer stabiliteit in de verbinding tussen beide continenten, en daarbuiten, verbeteren.

Het project is het werk van Facebook, Microsoft en telecombedrijf Telxius. Het project duurde iets minder dan twee jaar, wat een drie keer sneller is dan vergelijkbare projecten met onderzeese kabels volgens Microsoft. De bedoeling is dat Facebook en Microsoft de capaciteit van de verbinding zullen gebruiken. De overgebleven bandbreedte is beschikbaar voor andere partijen.

Van Virginia Beach naar Bilbao

De kabel begint in Virginia Beach in de Amerikaanse staat Virginia en het Spaanse Bilbao. De nieuwe verbinding heeft de naam Marea gekregen. De onderzeese kabel is 6.600 kilometer lang, waarvan meer dan 5.000 meter onder de zeespiegel ligt. De kabel weegt 4,65 miljoen kilo.

De keuze voor Virginia is vrij voor de hand liggend omdat de regio één van de belangrijkste datacenterhubs ter wereld is. Aan de kant van Bilbao sluit Marea aan naar netwerkhubs in Europa, maar ook naar Afrika en het Midden-Oosten.

Betere redundantie

De verbinding volgt een vergelijkbare route als andere onderzeese kabels tussen Europa en de VS, maar is wel fysiek gescheiden. Dat moet zorgen voor een betere redundantie bij natuurrampen of andere incidenten.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!