Wouter Hoeffnagel - 23 september 2017

OM schikt met telecombedrijf Telia Company

Het Openbaar Ministerie schikt voor bijna 230 miljoen euro met drie Rotterdamse dochterbedrijven van de internationale telecomprovider Telia Company. Het OM verwijt de bedrijven ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift.

De bedrijven hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan omkoping en valsheid in geschrift bij de toetreding van de bedrijven tot de Oezbeekse telecommarkt. Hierbij zouden van 2007 tot en met 2010 in ieder geval 263 miljoen euro aan steekpenningen zijn betaald aan de oudste dochter van de toenmalige president van Oezbekistan. Zij was op dat moment onder meer verantwoordelijk voor het beheer van 3G-frequenties. Het betalen van steekpenningen gebeurde volgens het OM via een brievenbusmaatschappij in Gibraltar. Daarnaast zou Telia Company tussen 2007 en 2013 meer dan 22,8 miljoen euro hebben betaald aan Oezbeekse liefdadigheidsinstellingen die gelieerd zijn aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen.

Het gaat om een internationale zaak. In Nederland startte de FIOD in 2013 een onderzoek, dat onder leiding van het Functioneel Parket is uitgevoerd. Parallel aan dit onderzoek liep een onderzoek van de Amerikaanse Department of Justice (DOJ) en de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Telia Company heeft niet alleen met het Nederlandse OM, maar ook met de Amerikaanse DOJ en SEC een schikking getroffen. In totaal betaalt Telia Company ruim 807 miljoen euro.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!