Amazon, Microsoft en Alibaba zijn grootste spelers op IaaS public cloud markt
28-09-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Amazon, Microsoft en Alibaba zijn grootste spelers op IaaS public cloud markt

De wereldwijde Infrastructure as a Service (IaaS) public cloud markt is in 2016 gegroeid tot 22,1 miljard dollar. Dit is een groei van 31% ten opzichte van 2015, toen de markt 16,8 miljard dollar waard was. Amazon was de grootste speler in de IaaS-markt, gevolgd door Microsoft en Alibaba.

“De markt voor clouddiensten groeit sneller dan nagenoeg iedere andere IT-markt. Veel van deze groei gaat ten kosten van traditionele non-cloud aanbiedingen”, aldus Sig Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “De vraag naar cloud-gebaseerde IaaS blijft snel groeien, en deze forse groei drijft ook de groei in gerelateerde cloudmarkten. Terwijl Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) eveneens een snelle groei doormaken, groeit IaaS de komende vijf jaar naar verwachting het snelst.”

Belangrijkste spelers

Binnen de IaaS markt groeiende Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google bovengemiddeld snel. Gartner verwacht dat de groei van AWS gaat afnemen naarmate non-hyperscale proberen meer waarde toe te voegen aan hun diensten. Andere leiders op de IaaS-markt zullen hun groei juist zien toenemen.

Amazon is op dit moment de duidelijke leider in de IaaS markt met een marktaandeel van 44,2%. Dit is volgens Gartner te danken aan het feit dat Amazon klanten met uiteenlopende use cases weet te bedienen, variërend van cloud-native startups tot middelgrote bedrijven die traditionele applicaties naar de cloud willen brengen en grote bedrijven die transformationele migraties naar de cloud uitvoeren.

gartner-iaas-public-cloud-2016.png

Microsoft en Alibaba

Microsoft staat op de tweede positie met een marktaandeel van 7,1%, wat een stijging is van 61,1% ten opzichte van 2015. Dit is volgens Gartner te danken aan sterke investeringen in de ontwikkeling van het IaaS-aanbod van het bedrijf. Alibaba staat op de derde plek met 3% marktaandeel. Dit bedrijf zag zijn marktaandeel met 127% toenemen en is op dit moment in China de dominante spelers op de markt voor clouddiensten. Het bedrijf breidt actief zijn activiteiten uit naar de internationale markt en lanceerde in 2016 vier nieuwe datacenters in Europa, Australië, het Midden-Oosten en Japan.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud