Witold Kepinski - 02 oktober 2017

Axis zoekt ICT-partners voor verdere ontwikkeling IoT-project Smart City

Axis zoekt ICT-partners voor verdere ontwikkeling IoT-project Smart City image

We kennen Axis Communications onder meer van de propositie Safe City. Maar de 'leider in camera's en andere IP-gerelateerde netwerkoplossingen', zoals de leverancier van beveiligingssystemen zichzelf graag afficheert, heeft meer plannen. “We verwachten veel van ons nieuwe IoT-project van Safe naar Smart City”, vertelt Epko van Nisselrooij, business development manager A&E bij Axis Communications. “Anders dan bij Safe City is de insteek puur data-georiënteerd”, vult Edwin Roobol aan. “Smart City draait om een combinatie van sensoriek in verschillende apparaten, en de intelligentie die we samen met ICT-partners daaraan toevoegen.”

Waar en hoe kunnen we Internet of Things (IoT) concreet toepassen? Met die vraag is Axis Communications dagelijks bezig. “Waar is behoefte aan, welke data pakken we op via welke endpoints en wat doen we daar vervolgens mee?”, verduidelijkt Edwin Roobol, regional director Middle Europe. “En heel belangrijk: welke integratie willen we? Mensen denken bij Axis al snel aan camera's, maar we maken veel meer apparaten die je kunt inzetten als IoT-devices, vooral als je combinaties maakt en verschillende apparaten laat integreren. Een goed voorbeeld is onze meest recente aanwinst: de D2050-VE Network Radar Detector. Behalve visuele camera's die 'gewoon' kunnen zien, hadden we al thermische camera's die warmte kunnen waarnemen waardoor ze ook 's nachts kunnen zien. Maar beide camera's hebben niet altijd het overzicht dat je wilt hebben. Een radardetector is dan een heel waardevolle aanvulling op een totaaloplossing: een extra sensor die je kan gebruiken om overzicht te krijgen, maar ook om nog meer data binnen te halen. Een extra IoT-device dus ook.”

Visuele sensoren

Volgens Epko van Nisselrooij is de insteek van Axis nog altijd sterk video-georiënteerd. “We komen uit de wereld van camera's, maar we gaan die camera's steeds meer gebruiken als 'visuele sensoren', zoals ook een radardetector een visuele sensor is. Met verschillende sensoren – ook niet-visuele – en vooral met combinaties daarvan, kunnen eindgebruikers een parkeerplaats overzien of bijvoorbeeld aan crowd management doen. Onze camera's krijgen een andere rol. Video blijft een belangrijk onderdeel van onze (totaal)oplossing, maar we zetten steeds meer in op het maken van combinaties met andere sensoren (apparaten) en met vormen van video-intelligentie in de camera's zelf.”

De ICT-markt vraagt steeds meer om oplossingen in plaats van (enkelvoudige) producten. Ook Axis  beweegt in die richting en wil zijn IoT-oplossingen aanbieden als totaaloplossing. Van Nisselrooij: “Van product naar oplossing en van oplossing naar dienst, dat is de ontwikkeling. Onze IoT-oplossingen maken gebruik van meerdere sensoren uit ons eigen portfolio, maar we ontwikkelen deze totaaloplossingen samen met verschillende software- en hardwarepartners in ons ecosysteem. Die hebben we nodig, alleen al om complete oplossingen te kunnen maken die geschikt zijn voor specifieke segmenten, zoals retail of overheid. Onze partners hebben hun specialisaties en kennen de specifieke markten waarin ze actief zijn. Samen met hen willen we bruikbare 'use cases' maken.”

IoT: waar begin je?

Er wordt veel over IoT gesproken. Volgens Roobol is het de kunst om de juiste devices en data te combineren. “Daar wil de klant dat je doorpakt. Neem de overheid als voorbeeld. Ze vinden het mooi hoor, al die sensoren en verhalen over IoT-mogelijkheden. Maar waar beginnen ze? Wij willen ze helpen met hun volgende stap.” Juist steden zijn volgens Van Nisselrooij in het vizier bij Axis, omdat gemeentebestuurders inzien dat ze innovaties als IoT simpelweg nodig hebben. “Stadsbesturen hebben te maken met urbanisatie en schaalvergrotingen. Om hedendaagse problemen aan te kunnen, moeten ze veel informatie uit hun stad kunnen halen, bijvoorbeeld met intelligente straatverlichting: straatlantaarns voorzien van sensoren. Sensordata wordt superbelangrijk om een stad veilig, schoon, prettig en leefbaar te houden. Gemeenten zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en zoeken hierbij naar ondersteuning en begeleiding.”

Een IoT-toepassing die is gebouwd door een partner van Axis die al operationeel is, is de Citybeacon in Eindhoven. Van Nisselrooij: “Deze Citybeacon is ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf en maakt hierbij onder andere gebruik van Axis-producten als (visuele) sensoren. Eindhoven heeft, als eerste Nederlandse stad, 25 van die palen laten plaatsen. Een Citybeacon is een digitale stadsplattegrond met als basisfunctionaliteit een wegwijzer. Je scant een QR-code en wordt per telefoon naar je bestemming geleid. Maar er is meer mogelijk, bijvoorbeeld dat je ondertussen aanbiedingen krijgt van de winkels die je passeert. Er zit dus een volwaardig sales- en marketingmodel achter. Camera's meten gedragingen van mensen rondom de paal en met meerdere palen samen heb je een stadsdekkend wifi-netwerk. Het is een soort iPhone in de stad, met een noodknop voor als je je niet veilig voelt. Daarnaast herbergt het nog vele andere mogelijkheden”

Smart City

De Citybeacon is een sprekend voorbeeld van de ontwikkelingen die Axis wil maken voor het Smart City-segment “We willen verschillende use cases in kaart brengen en kijken waar we proposities kunnen maken waarmee we heel concreet aanbieden wat de markt vraagt”, legt Roobol uit. “De Smart City ontwikkeling is er voor de overheid en heeft drie focusgebieden: safety & security, traffic & parking en environment. Environment gaat onder meer over luchtkwaliteit- en geluidmetingen. Maar je kunt interessante combinaties maken, denk aan het ontstaan van milieuzones overal in Nederland. Daar kun je veel doen met sensoren, maar ook met geluid. Bijvoorbeeld: je herkent een zware diesel op basis van geluid en stuurt met die informatie een camera aan die het kenteken vastlegt. Denk ook aan crowd management; via onze partners zijn we al bezig geweest bij de TT Assen en bij festivals.”

In de nieuwe propositie van Axis is de camera slechts één van de sensoren in een heel netwerk. Roobol: “Er gebeurt nog steeds veel op basis van visuele waarnemingen. Maar het is steeds vaker de intelligentie die – natuurlijk nog wel in combinatie met camera's – dingen kan signaleren, als een soort voormelding.” Volgens Van Nisselrooij maken de combinaties het project leuk. “Een toepassing als nummerplaatherkenning door camera's integreert verder niet met andere sensoren, dus daar heb je weinig aan in combinatie met je managementsystemen. Maar de combinatie van sensoriek in devices met de intelligentie die je aan sensoren toevoegt, geeft het geheel een datacentrische oriëntatie waar je écht wat mee kan.”

Partners

Axis Communications heeft innovatie in het DNA en wil bij de verdere ontwikkeling van Smart City samenwerken met ICT- en telecompartners die complementair zijn aan Axis. “We komen samen met partners – IT-resellers, system integrators of partijen die specifiek analyses doen – als we bijvoorbeeld een datanetwerk moeten koppelen”, besluit Van Nisselrooij. “ICT-partijen zijn vaak al 'projecteigenaar' van een stad als het om ICT gaat, en wijzelf zitten met onze camera's bij gemeenten vanuit Safe City. Partners in ICT en telecom krijgen vragen van gemeenten over nieuwe IoT-toepassingen, maar weten niet altijd de weg. Samen willen we de ontwikkeling doormaken van Safe City naar Smart City. Als ICT-partners onze camera's gebruiken als visuele sensoren en er intelligentie aan toevoegen, en als ze verschillende sensoren laten integreren op basis van industriële standaarden, liggen hier zeker ook voor hen grote kansen.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!