Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2017

Dassault Systèmes neemt simulatiespecialist Exa over

Dassault Systèmes neemt het Amerikaanse Exa Corporation over. Het in Burlington, Massachusetts gevestigde Exa ontwikkelt simulatiesoftware die gebruikt wordt bij product engineering. Met de overname is een bedrag van circa 400 miljoen dollar gemoeid. Exa Corporation boekte gedurende het fiscale jaar dat 31 januari 2017 eindigde een omzet van 72 miljoen dollar.

Met de toevoeging van Exa wordt het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes nu uitgebreid met een portfolio van Lattice Boltzmann-technologieën voor vloeistofsimulaties, kant-en-klare softwareoplossingen voor het uitvoeren van dit soort simulaties en bijna 350 ervaren professionals die bedrijven kunnen adviseren over het toepassen van deze simulatiemogelijkheden. Hiermee kunnen complexe problemen op het gebied van aerodynamica, akoestiek, thermisch management en een toenemend aantal andere toepassingsgebieden sneller en nauwkeuriger worden opgelost dan met traditionele methoden.

Dynamische vloeistofstromen

De software van Exa wordt gebruikt door ontwerpers en constructeurs in meer dan 150 bedrijven in branches als transport en mobiliteit, ruimtevaart, defensie en mijnbouw. Zij passen deze technologie tijdens de ontwerpfase toe om vaak zeer dynamische vloeistofstromen in kaart te brengen en te analyseren. Klanten zijn onder andere BMW, Tesla, Toyota, NASA, Embraer en British Petroleum. Vrijwel iedere fabrikant op het gebied van transport en mobiliteit maakt gebruik van de software van Exa.

Het simuleren van vloeistofstromen - denk aan het koelen van een motor of de luchtstromen rond een vleugel - vormt een belangrijk onderdeel van de simulatie van het totale fysieke gedrag van producten, de natuurlijke omgeving en levende organismen. In veel situaties veranderen de vloeistofstromen continu. Het simuleren van deze dynamische omgeving is dan ook van groot belang voor het beoordelen van een product en zijn gedrag.

Continuïteit

Dassault Systèmes geeft aan continuïteit te zullen bieden aan bestaande klanten van Exa. Daarnaast gaat Dassault Systèmes de oplossingen van Exa integreren in zijn bestaande portfolio van branche-gerichte oplossingen. Het samenvoegen van de oplossingen van beide bedrijven betekent voor klanten dat zij zeer snel modellen voor het analyseren van het gedrag van vloeistofstromen kunnen ontwikkelen en gebruiken.

"Zowel Dassault Systèmes als Exa is overtuigd van de voordelen van een heel nadrukkelijke focus op wetenschap en praktijk. Dit vormt een cruciaal onderdeel van ons commitment om virtuele 3DEXPERIENCE-werelden aan te bieden die producten, de natuurlijke omgeving en het leven harmoniseren. Het simuleren van dynamische vloeistofstromen is een belangrijk onderdeel van onze multiphysics en multiscale simulatiestrategie", zegt Bernard Charlès, Vice Chairman en CEO van Dassault Systèmes. Charlès geeft aan de applicatiekennis van Exa op het gebied van transport, mobiliteit en andere verticale segmenten in te willen zetten voor het aanbieden van branchespecifieke oplossingen voor onze bestaande en toekomstige klanten.

In Q4 afgerond

Naar verwachting zal de overname van Exa Corporation door Dassault Systèmes in het vierde kwartaal van 2017 zijn afgerond.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!