Wouter Hoeffnagel - 05 oktober 2017

Europese Commissie sleept Ierland voor rechter wegens belastingzaak Apple

De Europese Commissie sleept Ierland voor de rechter nadat het bedrijf weigert 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple. Dit bedrijf zou jarenlang hebben geprofiteerd van illegale belastingvoordelen.

De Europese Commissie oordeelde in augustus 2016 dat Ierse belastingvoordelen waarvan Apple profiteerde in strijd zijn met Europese regelgeving tegen staatssteun. De belastingvoordelen zouden ervoor hebben zorgen dat Apple aanzienlijk minder belasting hoefde te betalen dan andere organisaties. Apple is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. Tot de rechter uitspraak doet in dit hoger beroep is het bedrijf echter verplicht de 13 miljard dollar terug te betalen.

‘Ierland heeft nog steeds niets teruggevorderd’

“Ierland moet tot 13 miljard dollar aan illegale staatssteun terugvorderen van Apple. Het is meer dan een jaar geleden dat de Commissie deze beslissing heeft genomen, maar Ierland heeft dit geld nog steeds niet teruggevorderd, ook niet gedeeltelijk. We begrijpen uiteraard dat terugvordering in sommige zaken meer complex is dan in anderen, en staan altijd klaar om hierbij ondersteuning te bieden”, zegt Vestager. “Lidstaten moeten echter voldoende voortgang boeken om concurrentie te herstellen. Dit is de reden dat ik vandaag Ierland naar Europees Hof verwijs voor het niet implementeren van onze beslissing.”

De Ierse overheid zegt ‘extreem teleurgesteld’ te zijn over de beslissing van Vestager. In een verklaring laat het Ierse ministerie van Financiën weten het oordeel van de Commissie dat Ierland illegale staatssteun heeft ontvangen nooit gesteund te hebben, maar zich volledig in te zetten om deze gelden zo snel mogelijk terug te dringen. Ook benadrukt het bedrijf hier ‘significante middelen’ voor te hebben ingezet.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!