Witold Kepinski - 06 oktober 2017

Canalys: Microsoft stopt in 2019 met Surface

Canalys: Microsoft stopt in 2019 met Surface image

Microsoft stopt in 2019 met het produceren van Surface devices zo stellen analisten van Canalys en een aantal hardware vendoren tijdens de tiende editie van het Canalys Channels Forum 2017 dat dit jaar in Venetie plaatsvindt. Microsoft zegt zelf gewoon door te investeren in Surface.

Microsoft met Surface omdat deze hardware business verliesgevend zo stelt CEO Steve Brazier. Volgens hem zal Microsoft CEO Satya Nadella overwegen te stoppen met Surface omdat Nadella meer een software en cloud man is. Daarnaast zijn de Surface verkopen wisselvallig, soms is er een goed kwartaal dan weer eentje met tegenvallende resultaten. Daarom heeft het weinig nut voor Microsoft om in de device business te blijven. Deze woorden van Steve Brazier worden beaamd door Gianfranco Lanci, coo van Lenovo. Volgens de flamboyante Italiaanse topmanager verdient Microsoft meer geld met zijn Azure cloud, Office en Windows business. Marius Haas, cco bij Dell Technologies, verwacht dat ook dat Microsoft met Surface zal stoppen.

Marge

Daarnaast zullen aandeelhouders zich afvragen waarom Microsoft in een business zit die lage marges opleveren. De meeste marge zit in software en cloud diensten. Verder zal Microsoft aan kostenbesparingen moeten doen en dan zou Surface weleens een onderdeel van kunnen zijn.

Cloud

De eerste Surface RT werd in 2012 gelanceerd onder ceo Steve Ballmer. Dat ging gepaard met hoge kosten, technische issues en een hobbelige go to market strategie. Zo mochten maar een beperkt aantal resellers Surface verkopen. Door de hoge exploitatiekosten van Surface moest Microsoft voor honderden miljoenen dollars afschrijven. De Surface RT werd in 2015 gestopt. De Surface Pro kreeg een betere receptie. Deze worden ook verkocht door oem-partners zoals HP en Dell. De Microsoft Surface business is dalend, in ieder geval in de laatste vierde en derde kwartaal. De verkoop van cloud en software zoals Office 365 en Dynamics steeg juist heel sterk.

Reactie Microsoft

Microsoft meldt de redactie per mail in een Engelstalig statement: “Surface continues to drive category growth and redefine the way people create, learn and work. You’ll see us continue to innovate and create devices that offer users new and impactful experiences.”

WK

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!