Wouter Hoeffnagel - 09 oktober 2017

300.000 handtekeningen voor referendum over ‘sleepwet’ zijn binnen

De 300.000 handtekeningen die nodig zijn om een raadgevend referendum over de ‘sleepwet’ af te dwingen zijn binnen. Wel moeten de handtekening nog worden goedgekeurd door de Kiesraad.

Dit meldt de NOS. De Wiv is een wet die de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten aanzienlijk vergroot. Zij mogen volgens deze wet - die op 1 januari 2018 in werking treedt - op grote schaal internetverkeer aftappen om deze te kunnen analyseren. Het gaat hierbij om metadata. Dit mag overigens alleen als de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie als een speciale commissie hiervoor toestemming heeft gegeven. Daarnaast mogen inlichtingendiensten niet-verdachte personen hacken om toegang te krijgen tot systemen van verdachten.

Kritiek

De wet ligt al langer onder vuur. Zowel de Autoriteit Persoonsgegevens als de Raad van State hebben kritiek geuit op de wet. Zowel de Tweede als Eerste Kamer zijn echter akkoord gegaan met de invoering van de Wiv. Een groep studenten zijn daarom een actie om de 300.000 handtekening te verzamelen die nodig zijn om een raadgevend referendum over de sleepwet te kunnen afdwingen.

Deze handtekeningen zouden nu dus binnen zijn. Hoeveel mensen zich precies achter het referendum hebben geschaard is nog niet duidelijk, aangezien de Kiesraad de ingediende handtekeningen nog moet controleren. De kans bestaat dat een deel van de handtekeningen ongeldig wordt verklaard. De initiatiefnemers geven tegenover de NOS aan een foutmarge te hanteren om voorkomen dat dit tot problemen leidt. Hoe grote deze foutmarge is willen de initiatiefnemers niet bekend maken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!