Microsoft trekt stekker uit Windows Phone
10-10-2017 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Microsoft trekt stekker uit Windows Phone

Microsoft gaat haar mobiele platform voor Windows 10 niet meer updaten met nieuwe functies. Dat betekent het definitieve einde voor de Windows Phone.

Zeven jaar geleden kwam het besturingssysteem als welkom alternatief voor het duopolie van Googles Android en Apples iOS. Het marktaandeel bleef echter klein en app-ontwikkelaars besteedden hun tijd liever aan Android- of iOS-apps. Steeds minder hardwareproducenten zagen er brood in om een Windows-smartphone op de markt te brengen.

Stille dood

Vorige week kondigde HP, de laatste fabrikant die nog geloofde in het mobiele Windows-project, aan dat het stopt met het ontwikkelen van Windows-Phones. Afgelopen zomer stopte Microsoft ook met het ondersteunen van Windows Phone 8.1. Het besturingssysteem was dus al langer een stille dood aan het sterven, maar niemand bij Microsoft wilde dat met zo veel woorden toegeven.

Nu geeft Joe Belfiore, vice-president van de Windows-tak, de Windows Phone het fatale nekschot. In een reeks tweets zegt hij er alles aan gedaan te hebben om het tij nog te doen keren, zoals het betalen van ontwikkelaars om Windows-apps te bouwen, maar dat mocht niet baten.

Het besturingssysteem wordt in onderhoudsmodus geplaatst. "Uiteraard gaan we het platform blijven onderhouden en beveiligingsupdates blijven doorvoeren", schrijft Belfiore. "Maar we gaan ons niet langer focussen op nieuwe features of hardware."

Belfiore, van wie bekend is dat hij vroeger al regelmatig een iPhone durfde te gebruiken, is zelf overgestapt naar een Android-telefoon. Bill Gates gaf recent ook toe dat hij zijn Windows Phone heeft ingeruild voor eentje met Android.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Mobility