Wouter Hoeffnagel - 11 oktober 2017

Kaspersky Lab ontkent betrokkenheid bij spionage door Russische staatshackers

Kaspersky Lab ontkent betrokkenheid bij spionage door Russische staatshackers image

Russische staatshackers zijn er volgens bronnen van de New York Times in geslaagd software van Kaspersky Lab om te bouwen tot een zoekmachine. Hierdoor zouden zij systemen waarop de software van het beveiligingsbedrijf is geïnstalleerd kunnen doorzoeken op gevoelige informatie over bijvoorbeeld overheidsinstanties. In een reactie op deze berichtgeving ontkent Kaspersky Lab hierbij betrokken te zijn geweest of hiervan kennis te hebben gehad.

“Kaspersky Lab is niet betrokken geweest bij en heeft geen kennis van de betreffende situatie”, aldus Kaspersky Lab. “Aangezien de integriteit van onze producten essentieel is voor onze activiteiten, repareert Kaspersky Lab alle kwetsbaarheden die het bedrijf zelf vaststelt of die door derden aan het bedrijf worden gemeld. Kaspersky Lab benadrukt nogmaals de bereidheid om samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten om eventuele bezorgdheid over zijn producten en systemen weg te nemen en ontvangt graag relevante en verifieerbare informatie die het bedrijf kan helpen in het eigen onderzoek ter weerlegging van de valse beschuldigingen.”

Duqu2

“Wat betreft niet geverifieerde beweringen dat deze situatie betrekking heeft op Duqu2, een geavanceerde cyberaanval waarvan Kaspersky Lab niet het enige doelwit was, zijn we ervan overtuigd dat we alle bij dit incident opgelopen infecties hebben geïdentificeerd en verwijderd. Bovendien heeft Kaspersky Lab, zoals in betreffend artikel is vermeld, de aanval publiekelijk gemaakt en hulp aangeboden aan getroffen dan wel geïnteresseerde organisaties om deze dreiging het hoofd te bieden”, aldus Kaspersky Lab.

“Kaspersky Lab heeft nooit hulp geboden aan welke overheid ter wereld dan ook bij cyberspionage, en zal dit ook nooit doen. De software van Kaspersky Lab bevat, in tegenstelling tot niet op waarheid berustende berichten, géén verborgen functies zoals backdoors, omdat dit onwettig en onethisch is.”

‘Ook door landen ondersteunde malware wordt gedetecteerd’

Kaspersky Lab: “Verder is het van belang om te benadrukken dat Kaspersky Lab alle soorten dreigingen detecteert, óók door bepaalde landen ondersteunde malware, ongeacht oorsprong of doelwit. Het bedrijf maakt jacht op meer dan honderd geavanceerde, hardnekkige dreigingsactoren en -operaties. Kaspersky Lab richt zich al twintig jaar op de bescherming van individuen en organisaties tegen deze cyberdreigingen. De locatie van het hoofdkantoor heeft geen enkele invloed op deze missie."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!