Apstra ontwikkelt agnostische intent-based network OS
12-10-2017 | door: Hans Steeman

Apstra ontwikkelt agnostische intent-based network OS

Mansour Karam (CEO en oprichter Apstra) onderstreept dat hij met zijn bedrijf Apstra de lat voor netwerk besturingssystemen hoger gelegd heeft. Als een van de eerste leveranciers introduceert hij intent-based gedrag, een besturingssysteem (Autonomous Network Operations via AOS 2.0) dat voorziet wat de bedoeling van de beheerder is en op basis daarvan configuraties uitzet.

Karam: "Apstra, Inc., heeft het eerste en tot nu toe enige leverancier-agnostische, closed-loop, volledig intent-based netwerksysteem (IBN) geleverd om het datacenternetwerk te transformeren. Het handmatig beheren van een netwerk is te langzaam om mee te gaan in de snelheid van de hedendaagse IT-industrie. Automatisering van de netwerkomgeving is absoluut noodzakelijk.”

Volgens de specialisten van Cisco en andere marktpartijen gaan af van het beheren van individuele apparaten en schuiven naar een centraal beheerd systeem toe. In het nieuwe systeem kunnen administrator policy’s instellen, waarna een softwareplatform vervolgens zorgt voor de gewenste configuratie van het netwerk.

IoT

IoT (Internet of Things) is een sleutelcomponent bij de verdere ontwikkeling van de digitale transformatie. Rond 2020 wordt verwacht dat miljoenen nieuwe devices elke seconde het netwerk benaderen. De CIO’s hebben de uitdaging om hun netwerken op basis van Cloud, IoT en kunstmatige intelligentie (AI) klaar te maken voor deze snelle transformaties. Netwerken moeten meer agile en verder geautomatiseerd worden. Intent-based netwerken (IBN) zijn een antwoord op die vraag.

Marktonderzoeker Gartner verwacht dat in 2020 tot zo’n 10% van de bedrijven een netwerk dat intent-based is, gaat gebruiken. Op dit moment is dat aantal nog verwaarloosbaar. Als de nieuwe technologie ingezet wordt, verwacht men een daling van 65% bij de storingen.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Cloud