Redactie - 12 oktober 2017

Boete van 653 miljoen euro voor Qualcomm wegens misbruik monopolie

Boete van 653 miljoen euro voor Qualcomm wegens misbruik monopolie image

De Taiwanese overheid heeft Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete opgelegd van 23,4 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo'n 653 miljoen euro. Het bedrijf zou zijn dominante marktpositie hebben misbruikt.

Qualcomm is de chipfabrikant achter de populaire Snapdragon modem chips, die in de meeste smartphones zitten. Volgens Taiwan heeft het bedrijf fabrikanten van die telefoons onder druk gezet om dure licenties te aanvaarden en concurrenten van Qualcomm buiten te sluiten.

De Taiwanese Fair Trade Commission heeft zeven jaar lang een onderzoek gevoerd naar de praktijken en zegt dat Qualcomm zijn positie als grootste ontwikkelaar van LTE, CDMA en WCDMA chips heeft misbruikt. Vandaar de boete. Qualcomm gaat tegen de beslissing in beroep.

Taiwan is niet het enige land waar Qualcomm in gerechtelijk vaarwater terechtkomt. Onder meer in Zuid Korea kreeg het al een boete voor het overtreden van de handelswet, en ook Europa en de Verenigde Staten hebben antitrustonderzoeken naar de fabrikant gestart. En dan zijn er nog de rechtszaken van de telefoonmakers zelf. Onder meer Apple en Blackberry hebben Qualcomm voor de rechter gesleept. Blackberry kreeg daarbij gelijk. De chipfabrikant moet de voormalige smartphonebouwer nog bijna 800 miljoen euro terugstorten.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!