Gartner: Omzet uit public cloud services groeit met 18,5%
12-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: Omzet uit public cloud services groeit met 18,5%

De wereldwijde omzet van de public cloud services markt groeit dit jaar tot 260,2 miljard dollar. Dit is 18,5% meer dan de 219,6 miljard dollar omzet dit de markt vorig jaar draaide. De groeit wijst erop dat bedrijven in toenemende mate investeren in de public cloud.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner. “Definitieve data met betrekking tot 2016 toont dat de omzet uit Software as a Service (SaaS) in 2016 veel hoger was dan verwacht en uitkomt op 48,2 miljard dollar”, zegt Sig Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “SaaS groeit ook in 2017 sneller dan voorheen voorspeld, wat leidt tot een significante groei in de voorspelde public cloud omzet.”

Hogere omarming van PaaS

“De strategische omarming van Platform-as-a-Service (PaaS) producten is eveneens hoger dan eerdere verwachtingen, aangezien grootzakelijke organisaties in toenemende mate het vertrouwen hebben dat PaaS in de toekomst hun primaire soort applicatieontwikkelplatform zal zijn”, aldus Nag. “Dit vertegenwoordigt de resterende groei in deze versie van Gartner’s voorspelling van de public cloud services omzet.”

De hoogste groei is afkomstig uit Infrastructure-as-a-Service (IaaS), dat naar verwachting in 2017 met 36,6% groeit tot 34,7 miljard dollar.

gartner-public-cloud-revenue-2017.png

‘Groei gaat afvlakken’

Ondanks dat de omzet uit public cloud sterker groeit dan voorheen verspeld, verwacht Gartner dat de groei vanaf 2018 zal afvlakken. Deze stabilisatie reflecteert de toenemende mainstream status en volwassenheid van pulbic cloud services binnen een bredere mix aan IT-investeringen.

“Vanaf 2016 zal ongeveer 17% van de totale marktomzet voor infrastructuur, middleware, applicatie en business process services zijn verschoven naar de cloud”, aldus Nag. “Tot 2021 zal dit toenemen tot ongeveer 28%.”

“In het IaaS-segment hebben Amazon, Microsoft en Alibaba al sterke posities verworven in de markt”, aldus Nag. “In de SaaS- en PaaS-segmenten zien we dat de impact van de cloud grote softwarevendoren zoals Oracle, SAP en Microsoft van on-premise, licentiegebaseerde software naar cloud abonnementsmodellen drijft.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud