Aantal verscheepte PC’s met 3,6% gedaald
13-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Aantal verscheepte PC’s met 3,6% gedaald

Het totaal aantal verscheepte PC’s wereldwijd is in het derde kwartaal van 2017 met 3,6% afgenomen. In totaal werden 67 miljoen units verscheept in het derde kwartaal van 2017. De daling is vooral te danken aan een zwak ‘back-to-school’ sales seizoen; de vraag onder bedrijven naar PC’s is gelijk gebleven.

Dit meldt onderzoeksbureau Gartner. “Terwijl de stabilisatie van de PC-markt in sleutelregio’s waaronder EMEA, Japan en Latijns-Amerika, zijn deze relatief stabiele resultaat tenietgedaan door de Amerikaanse markt, die een 10% jaar-op-jaar daling liet zien door een zeer zwak ‘back-to-school’ sales seizoen”, legt Mika Kitagawa, analist bij Gartner, uit. “De zakelijke vraag naar PC’s, geleid door Windows 10 upgrades, blijft het aantal verscheepte PC’s in alle regio’s opdrijven. De vernieuwingsplanning verschilt echter per regio. Landen met stabiele economieën zoals de VS hebben een positief sentiment gecreëerd onder bedrijven, zeker voor het mkb, dat kwetsbaarder is voor externe gebeurtenissen zoals economische of politieke gebeurtenissen.”

Tekort aan PC-componenten

Gartner wijst op tekorten aan PC-componenten, waaronder DRAM. Het tekort aan DRAM is in het derde kwartaal van 2017 verergerd ten opzichte van de eerst helft van 2017. “De stijgende prijs van componenten heeft impact gehad op de consumenten PC-markt, aangezien nagenoeg iedere fabrikant prijsstijgingen doorberekend aan klanten in plaats van deze zelf voor rekening te nemen”, aldus Kitagawa. “We verwachten dat het tekort aan DRAM tot 2018 blijft, maar niet direct terug te zien zal zijn in de uiteindelijke prijzen van PC’s.“

HP en Lenovo staan wat betreft marktaandeel in het derde kwartaal van 2017 nagenoeg gelijk als het gaat om het aantal verscheepte units. Het aantal verscheepte units bij HP neemt nog steeds toe; dit bedrijf laat al vijf maanden op rij een groei zien in het aantal verscheepte PC’s wereldwijd. Lenovo zit echter juist in een negatieve trend en heeft het aantal verscheepte units in acht van de laatste tien kwartalen zien afnemen.

gartner-verscheepte-pcs-Q3-2017.png
Deze data is inclusief desktop PC’s, notebook PC’s en ultramobiele premiums (zoals Microsoft Surface), maar zonder Chromebooks of iPad’s.

Groei voor HP

HP laat in alle sleutelregio’s groei zien, met uitzondering van de Amerikaanse markt. Het bedrijf maakt een dubbelcijferige groei door in Latijns-Amerika, terwijl het bedrijf in Azië/Pacific voor het vijfde kwartaal op een rij groei laat zien. Lenovo heeft zijn sterkste jaar-op-jaar groei van het aantal verscheepte PC’s in de VS meegemaakt sinds het bedrijf in 2005 de PC-divisie van IBM overnam. Lenovo blijft te maken houden met een dilemma tussen het winnen van marktaandeel ten opzichte van het vergroten van de winstgevendheid. Gartner stelt dat Lenovo zich hierbij meer lijkt te richten op winstgevendheid dan marktaandeel. Het aantal verscheepte PC’s van Dell is licht gedaald ten opzichte van een jaar geleden; het bedrijf noteert hiermee de eerste jaar-op-jaar daling sinds het eerste kwartaal van 2016.

In de EMEA-regio komt het aantal verscheepte units in het eerste kwartaal van 2017 uit op 19 miljoen stuks. Dit is 1,1 procent minder dan een jaar geleden. De krimp op de West-Europese markt is afgenomen. Gartner verwacht dat de markt in het vierde kwartaal van 2017 stabiliseert. Het aantal verscheepte units is in Oost-Europa gelijk gebleven tot licht gedaald, aangezien de vraag naar PC’s niet aantrekt. De migratie naar Windows 10 heeft in de EMEA-regio op dit moment geen impact op het business segment.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware