Redactie - 19 oktober 2017

Eenvoudig storage beheer vormt bij cloud computing een sleutelrol

Eenvoudig storage beheer vormt bij cloud computing een sleutelrol image

Een betere verkooporganisatie, maar vooral de innovatiekracht van zijn ontwikkelaars, zo verklaart CEO Nils Brauckmann de groei in omzet en producten van SUSE. Hij refereert aan de resultaten van bijvoorbeeld de Hack Week en aan de gestage uitbreiding van het portfolio; nu met een micro OS voor containerisatie.

De directeur zit er rustig bij, hoewel hij tijdens het vijfdaagse evenement SUSECON 17 in Praag flink wordt doorgezaagd door journalisten en analisten; en een reeks afspraken heeft met klanten. “Maar dit geeft me allemaal wel energie.” Tijdens zijn openingstoespraak op dinsdagmorgen laat hij al weten dat de onderneming een uitstekend jaar achter de rug heeft met 21 procent groei in omzet en winstgevendheid. “Er werken nu driehonderd mensen meer bij ons bedrijf dan een jaar geleden.”

Op een later moment verklaart hij die groei onder meer door een meer gepolijste verkooporganisatie met de Nederlander Ronald de Jong aan het wereldwijde roer. Brauckmann vertelt dat de aanwas plaatsvindt op alle regio’s en in alle branches. De innovatiekracht van de ontwikkelaars is wel de grondslag van de groeicijfers. "Nog steeds is SUSE Linux Enterprise Server (SLES) de hoofdmoot van onze omzet, maar we zien toenemende belangstelling voor bijvoorbeeld SUSE Manager, onze storage oplossingen, OpenStack en cloud toepassingen. De rol van het besturingssysteem is veranderd. Het is veel meer contextgevoelig. Kijk naar de ontwikkeling van softwarecontainers; daarvoor hebben we een micro OS gebouwd, speciaal om de containers aan te sturen. Dit is een sterk uitgeklede versie van SLES.”

Hack Week

Brauckmann benadrukt dat alles wat zij maken écht open moet zijn. De onderneming spreekt niet voor niets over ‘open open source’. “Er is heel veel gaande in de open source gemeenschap. Je ziet dat daar alle innovatie vandaan komt. We kunnen niet meer aan alle projecten bijdragen; we moeten echt keuzes maken. We overleggen met onze enterprise klanten om te bepalen waar we energie in stoppen. Het doel is altijd om tot een open standaard te komen. Soms komen onze technici, vanuit hun gedrevenheid, met een bepaalde oplossing die niet echt open is; dan gaat het niet door.”

Hij roemt de sfeer van de Hack Week, een traditie die sinds 2007 bestaat. Het is een tweedaags evenement waar alle ontwikkelaars wereldwijd ‘helemaal los gaan’. De verschillende vestigingen houden onderling contact met videoconferencing. “De eerste life patching is het resultaat van een Hack Week. En ook het ontwikkelen voor ARM-processoren.”

Nu SUSE ook in omvang groeit, bestaat het risico dat de open onderlinge sfeer teloor gaat. “Daar zullen we extra op letten. We willen niet alleen dat onze software open is, maar ook de relaties die we met onze klanten hebben en onderling. Overigens is dat uitstekend gegaan met de integratie van de engineers die we van HPE hebben overgenomen.”

Storage

CEPH - een schaalbaar software-defined storage-systeem dat op commodity hardware draait en Object-, Block- en Filesysteem opslag levert in één zelfsturend en corrigerend platform – bestaat al twaalf jaar. Maar SUSE heeft tot 2012 gewacht tot het volwassen genoeg was om er zelf mee aan de slag te gaan. “We zijn ook blij met de overname van openATTIC, waardoor we nu in de nieuwe SUSE Enterprise Storage Server beschikken over een uitstekend management framework. Eenvoudig beheer vormt bij cloud computing een sleutelrol. Dat is echt een game changer.”

David Byte, senior Technology Strategist bij SUSE, beaamt dat zijn bedrijf storage erg serieus neemt. “Voornamelijk omdat we zien dat onze klanten hiermee worstelen. “SUSE Enterprise Storage 5 is nu in beta testing. De reacties zijn zeer positief. We hebben nieuwe protocollen toegevoegd, de performance verbeterd en erasure coding toegepast voor block en file. Met RAID heb je 200 procent overhead; met erasure coding tussen de tien en twintig procent. Dat scheelt in de kosten en in de ruimte.”

Hij roemt de nieuwe management interface van het management framework. “Je kunt er een cluster dat verschillende protocollen, zoals S3, gebruikt in één scherm mee beheren. En er komen nog protocollen bij. Dat is een voortgaand proces.”

“We zijn gewend om met kritieke workloads om te gaan; die ervaring gebruiken we ook bij onze storage oplossingen.”

Servers

Michael Miller is President - Strategy, Alliances & Marketing bij SUSE. Hij praat op het toneel alle sprekers aan elkaar. In het gesprek met Dutch IT-channel gaat hij in op de deal die de onderneming onlangs heeft gesloten met Huawei.“Voor ons is de Chinese fabrikant al jaren een goede partner in de telco-wereld. Maar nu gaan ze SLES (SUSE Linux Enterprise Server) meeverkopen op hun servers. We hebben daartoe, samen met de technici van Huawei ons besturingssysteem geoptimaliseerd voor de hardware die zij gebruiken. Dat geldt met name ook voor de verwerking van SAP4HANA. Huawei wil deze servers wereldwijd gaan slijten.

TomTom

Dat SUSE storage serieus neemt, blijkt ook uit de lezing die Hein-Pieter van Braam geeft. Hij is engineer bij TomTom. Hij vertelt dat de navigatiespecialist een open source infrastructuur heeft; ze gebruiken Red Hat Enterprise Linux. Hij houdt een technisch betoog over de moeilijkheden die het bedrijf met het Red Hat storage platform ondervond. “Wij hebben veel kennis in huis en proberen veel zelf te doen, maar soms heb je de echte specialist nodig. Daarom gaan we nu over naar SUSE Enterprise Storage, zodat we altijd kunnen terugvallen op hun kennis via de dienstverlening.”

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!