Hooggerechtshof buigt zich vraag of Microsoft Ierse data moet overhandigen aan de FBI
16-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Hooggerechtshof buigt zich vraag of Microsoft Ierse data moet overhandigen aan de FBI

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over de vraag of Microsoft data die staat opgeslagen op servers buiten de Verenigde Staten (VS) moet overhandigen aan de FBI.

Dit meldt Bloomberg. De zaak draait om e-mailgegevens van een Microsoft-gebruiker die in een datacenter van Microsoft in Ierland is opgeslagen. De FBI wil dat Microsoft deze data overhandigd. Microsoft stelt echter dat de FBI geen bevoegdheid heeft deze gegevens op te vragen, aangezien deze in Ierland zijn opgeslagen.

Hoger beroep

Eerder stelde een federale rechter Microsoft al in het gelijk en oordeelde dat de FBI inderdaad niet bevoegd is de gegevens op te vragen. De FBI ging hierop in beroep, waardoor het Amerikaanse Hooggerechtshof zich nu over de zaak zal buigen. Zowel de Ierse overheid als andere grote techbedrijven hebben zich al achter Microsoft geschaard.

Onlangs oordeelde een rechter in het Amerikaanse Philadelphia dat Google data die staat opgeslagen op servers buiten de VS wél moet overhandigen aan de FBI. Google overweegt in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Google is in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Terug naar nieuws overzicht