Redactie - 18 oktober 2017

Citrix: Bedrijven zien dat onderhoud software erg duur is

Citrix: Bedrijven zien dat onderhoud software erg duur is image

Citrix is allang niet meer dat bedrijf van thin client computing. Althans niet meer alleen dat. “Wij kijken naar mogelijkheden om de productiviteit van organisaties omhoog te brengen met andere processen”, zegt Andreas van Wingerden, eindverantwoordelijk voor technische presales bij Citrix Benelux. “En onze partners hebben zich ook doorontwikkeld.”

We spreken Van Wingerden tijdens de druk bezochte Citrix Solution Day in Barneveld. “We moesten naar een grotere ruimte; Hart van Holland in Nijkerk was te klein geworden”, verklaart Peter van Leest, Regional Director Citrix Benelux, waarom voor het tweede jaar op rij naar een groter jasje was omgezien. Nu blijkt het parkeerterrein bijna te klein.

De bezoekers leren er alles over Citrix Workspace Suite (on premise) en Citrix Workspace Service (Cloud). Zij volgen paneldiscussies. “Hebben we nog wel hypervisors nodig?”, werpt een van de panelleden een vraag op, om meteen het antwoord te geven: “Ja, voor de workloads die on-premise draaien.”

Christian Reilly, de CTO van Citrix Systems, vertelt in het panel over de tienjarige samenwerking tussen de softwarefabrikant en het Red Bull Racing Team. “Dan heb je het over Terabytes aan data die razendsnel geanalyseerd dienen te worden. Regelmatig sturen wij onze mensen naar hen toe om te zien wat ze nodig hebben. Ze virtualiseren werkelijk elke workload. En alles wat wij daar uitvogelen – op het scherpst van de snede – komt uiteindelijk ten goede aan al onze klanten.”

In de discussie over Internet of Things valt de term Raspberry Pi. “Die is heel goed als thin client te gebruiken. Het bespaart veel CO2-uitstoot. Ook een aspect waarbij je met de architectuur rekening dient te houden”, klinkt het.

Ontzorgen

Van Wingerden vertelt dat de manier waarop we tegenwoordig werken beduidend anders is dan pakweg vijf jaar geleden. “Toen was de IT-afdeling koning en bepaalde alles. Nu - met cloud computing en slimmere gebruikers – zien ze ineens dat Dropbox wordt gebruikt. De medewerkers laten zich niet meer dicteren. En met de krapte op de arbeidsmarkt, moeten organisaties hun (toekomstig) personeel zoveel mogelijk tegemoet komen in het gebruik van slimme, mobiele apparatuur. Wij hebben zelf ook die transitie doorgemaakt. Het punt is dat de IT-afdeling er wel voor moet zorgen dat de security niet in het gedrang komt. Zo heeft Citrix zich ontwikkeld tot een bedrijf dat op een veilige manier data naar gebruikers brengt.”

Hij vertelt dat hij zestien jaar bij Citrix werkt. “Destijds hadden we één product. Nu bieden we platformen. Bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg. En daartoe werken we nauw samen met bijvoorbeeld Chipsoft en Epic om de workflows in de ziekenhuizen te verbeteren.”

Volgens hem hebben de partners zich dit ook gerealiseerd. “Het gaat er niet meer om een product te verkopen, het gaat erom dat organisaties ontzorgd willen worden. Zij willen met een partij in zee die het mogelijk maakt dat medewerkers op een efficiënte en veilige manier hun werk kunnen doen. Daarbij komt dat steeds meer bedrijven inzien dat het erg duur is om software zelf te onderhouden. Bij cloud computing hoeven ze zich daar geen zorgen over te maken; via Citrix Cloud beschikken ze altijd over de meest recente versie.”

BIM

Van Leest vertelt dat het leeuwendeel van de omzet evenwel nog uit de ‘perpetual licenses’ komt, “maar we gaan zeker naar abonnementen toe”. Hij geeft aan dat Citrix Benelux groeit in omzet, zowel in networking als in cloud.

Hij komt met het voorbeeld van bouwbedrijf TBI (onder andere bekend van de Markthal in Rotterdam en de ADAM Tower in Amsterdam), dat tijdens Citrix Solution Day ook een keynote presenteerde. “Zij gebruiken het Bouw Informatie Model. Dat wil zeggen dat alle betrokkenen bij de bouw van een project samenwerken in een 3D-bouwmodel. Daarvoor gebruiken ze Citrix Cloud op Azure. Dus zelfs voor zware 3D-applicaties op ongebruikelijke locaties is onze architectuur uitstekend geschikt. Uiteindelijk gaan er alleen maar HDX-verkeer door de pijp.”

Hij vertelt dat RES-software ook in de stack is opgenomen voor workspace aggregatie en applicatie aanbod. “De medewerkers kunnen zelf hun applicatie kiezen. Dat moet ook wel, want alle partijen werken samen binnen BIM en veel bedrijven gebruiken andere programmatuur. Wij connecten alles via ShareFile. Een prachtig voorbeeld van wat gestroomlijnde werkprocessen en ondersteunende techniek vermogen.”

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!