VS wil grote elektronische apparaten weren uit ingecheckte bagage
22-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

VS wil grote elektronische apparaten weren uit ingecheckte bagage

De Verenigde Staten wil grote persoonlijke elektronische apparaten zoals laptops weren uit het bagageruim van vliegtuigen. De batterij van de apparaten kan oververhitten, waardoor in sommige situaties brand kan ontstaan.

Dit meldt NBC News. In een paper die is ingediend bij de International Civil Aviation Organization van de Verenigde Naties wijst de Federal Aviation Administration (FAA) op testen waaruit blijkt dat indien apparaten met een oplaadbare lithium-ion batterij oververhitten in de nabijheid van een spuitbus, die kan leiden tot een explosie. Deze explosie is krachtig genoeg om het brandblussysteem in vliegtuigen buiten werking te stellen, waardoor in het bagageruim brand kan ontstaan.

Verbod

In de paper adviseert de FAA passagiers daarom niet langer grote elektronische apparaten in ingecheckte bagage te laten vervoeren, tenzij zij hier specifiek toestemming voor hebben van de luchtvaartmaatschappij. Deze aanbeveling wordt gesteund door de Europese tegenhanger van de FAA, Airbus, de International Federation of Airline Pilots’ Association en de International Coordinating Council of Aerospace Industries Association European Safety Agency.

De International Civil Aviation Organization is een organisatie die wereldwijde veiligheidsstandaarden voor de luchtvaart opstelt. Lidstaten moeten deze standaarden overigens wel ratificeren. Het voorgestelde verbod wordt binnenkort besproken op een vergadering van een panel van de International Civil Aviation Organization die gaat over gevaarlijke goederen aan boord van vliegtuigen.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware