Tape storage oud? Waar of onwaar?

25-10-2017 | door: Blogger

Tape storage oud? Waar of onwaar?

Onwaar natuurlijk, de reden ligt in het feit dat er veel technologische vooruitgang is geboekt binnen het tape platform en dat deze exact aansluit op het wensenlijstje van Big Data gebruikers.

Feitelijk gebruiken we alleen nog dezelfde naam om het platform te duiden en is het volledig geëvolueerde tapemateriaal in een vergelijkbare cartridge te vinden. Maar voor de rest is eigenlijk alles veranderd. Rekenden we in het verleden nog in GB`s, is dat nu al gauw vele TB`s. 6TB voor generatie 7 en 12,8TB voor een LTO8, uiteraard niet-gecomprimeerd. Gecomprimeerd tellen we 30TB op een cartridge. Met de eerste generatie LTO-tapes schreven we een totaal van 384 tracks, terwijl we op de voorlaatste generatie 7 een slordige 3.584 tracks konden gebruiken. Het tape grondstofmateriaal Metal Particle (MP) werd vervangen door Barium Ferriet, dus oxidatie van het oude metaal behoort tot de verleden tijd. De signaal-ruis verhouding verbeterde enorm, bit-rot en drop-outs komen niet meer voor. De life-cycle van deze nieuwe tape cartridges staat dan ook voor ruim 30 jaar veilig  bewaren.

Toegang, vindbaarheid en het terughalen van data van tape was tot LTO 4 lastig en vooral traag. Totdat in 2013 IBM een voor tapestorage nieuw bestandsysteem ontwikkelde, genaamd LTFS (=Long Term File System). Net zoals NTFS en FAT32 is LTFS een bestandsysteem wat betekent dat besturingssystemen direct toegang krijgen tot bestanden en dat weergave in een bestandbeheerder mogelijk wordt. Met LTFS kunnen bestanden op “fileniveau” worden genoteerd, zoals dit ook op een USB-stick gebeurt. Volgens ontwikkelaar IBM is 330TB aan opslag op een enkele cartridge mogelijk. LTFS maakt tevens samenwerking met andere efficiënte storageplatformen mogelijk. Tapestorage is een ideale landingsplaats voor data voortkomend uit object storage. Tape en diskarrays kunnen binnen deze uitgebalanceerde omgevingen “uit” worden gezet en razendsnel worden opgestart indien deze nodig zijn. Dit brengt de dataeigenaar een forse kostenbesparing op de energierekening omdat de units geen stroom en koeling gebruiken. En met de invoering van de nieuwe regels voor energie-investeringsaftrek (EIA) worden investeringen in energiezuinige informatietechnologie gestimuleerd dus is er voordeel van meerdere zijden te behalen. 

Data aanwas explodeert in bijna alle branches en industrieën

Data voortkomend uit IoT maar ook de omschakeling van FHD naar 4K en 8K Ultra High Definition in de filmindustrie doet een stevige duit in het zakje. Dataexplosies en steeds langere bewaartijden binnen CCTV (videobeveiliging) en retail organisaties die verschillende analyses loslaten op het koopgedrag van haar klanten maken dat primaire storagesystemen van gevestigde vendoren volstromen.

Data aanwas groeit fors en niet in de laatste plaats door de verplichte bewaartermijnen van data in de zorg. Nergens is deze data aanwas zo groot als binnen deze sector. Researchdata binnen lifescience en patiënten data gegenereerd binnen ziekenhuizen en onderzoekscentra veroorzaken een ware tsunami aan data. Een nieuwe archiveringsstructuur is aan de orde, want je kunt tenslotte niet eindeloos storage nodes blijven toevoegen omdat dit te kostbaar is en  niet te verantwoorden qua ecocologische footprint.

In de wereld van gegevensverwerking en dataopslag is het Data Lake een nieuwe vorm van (Big) Data opslag.

Een van de grootste verschillen tussen database/warehouses en data lakes is dat databases bestaan uit vooraf gestructureerde data. Voordeel hiervan is dat je eenvoudiger antwoorden krijgt op analytische vragen, zoals prijsontwikkelingen en de hoeveelheid verkopen. Data Lakes daarentegen worden gebruikt om veel grotere hoeveelheden aan ruwe (ongestructureerde) data te verzamelen. Deze data wordt opgeslagen en kan daarna voor verschillende doeleinden worden geanalyseerd. De vraag naar ongestructureerde data stijgt. Omdat organisaties steeds vaker een grotere diversiteit en grotere hoeveelheden aan ongestructureerde data willen analyseren, gebruiken en managen, is het noodzakelijk dat ook de huidige datamagazijnen zich verder ontwikkelen.

De belangrijkste reden dat Data Lakes betaalbaar kunnen blijven groeien bestaat uit het feit dat tapestorage deze omgevingen efficiënt en uitermate schaalbaar ten uitvoer kan brengen. Alle publiek Cloud aanbieders zijn goede voorbeelden. Stuk voor stuk gebruiken ze Tape storage als opvang element voor omvatrijke data omgevingen.

In een wereld waar data exorbitant groeit en ICT-budgetten onder druk staan is Active Archive en tapestorage als belangrijke onderdeel hiervan wellicht de sleutel tot een efficiënt en ook op lange termijn betaalbaar platform.

Offsite back-up storage:

Uiteraard is het verstandig om, indien uw tapeomgeving groeit en met de komst van Active Archive zal dit gaan gebeuren, tapemedia buiten de eigen locatie te houden, veilig opgeslagen in een databunker. Door gebruik te maken van off-site specialisten wordt uw  backup en archive media op een veilige en efficiënte manier buiten het bereik van bedreigingen gehouden. Hackers, brand en andere calamiteiten krijgen hierdoor geen kans om bij uw kostbare data te komen. De specialisten regelen de complete off-site situatie, maken gebruik van unieke barcodes en houden daarmee de locaties van uw mediatapes constant inzichtelijk. Door middel van een dedicated scan-applicatie blijft u voortdurend inzicht houden op de locaties van uw mediatapes. Als verlengstuk op de GDPR  Active Archive datamanagement biedt deze applicatie u tevens de mogelijkheid om al de tape mediahandeling activiteiten buiten uw eigen omgeving op te vragen. Volledige transparantie ten behoeve van uw extern opgeslagen data is dus altijd aan de orde.

Best of breed:

Nu het gebruik van tapestorage weer groeit is het belangrijk gebruik te maken van vakspecialisten binnen ieder vakgebied. De Pronovus Active Archive en tape specialisten werken graag samen met diverse “best of breed” vakgenoten uit industrieën waar data exorbitant groeit. We hebben aan deze partnerschappen mooie samenwerkingen overgehouden, dus trekken wij graag op met specialisten uit deze specifieke branches. We noemen een Value Added distributeur uit de CCTV-industrie, een tapemedia off-site opslagspecialist, diverse server & storage hardware leveranciers en Cloud aanbieders. Pronovus heeft een heel compleet Active Archive portfolio dat iedere omgeving naar omvang en budget kan bedienen.

Harold Koenders, Director Active Archive Pronovus

U wilt ook uw IT-storagekosten verlagen door middel van efficiënte storage oplossing die ook nog eens GDPR-compliant is? Dan is het tijd voor een gesprek met Pronovus.

Terug naar nieuws overzicht