Veeam ontwikkeld tot bedrijf dat databeschikbaarheid garandeert

26-10-2017 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Veeam ontwikkeld tot bedrijf dat databeschikbaarheid garandeert

Ooit begonnen als beheertool voor virtual machines heeft Veeam zich ontwikkeld tot een platform en ‘cloudregisseur’. “Wij zorgen ervoor dat gebruikers bij hun data kunnen”, zegt Lodewijk van Klaveren (foto), Manager Channels bij Veeam Benelux. “Partners die een cloud assessment goed kunnen uitvoeren, zijn onze partners van de toekomst.”

Van Klaveren begint zijn openingstoespraak van de VeeamON Tour in Den Bosch met de vaststelling dat we in een digitaal tijdperk leven. Kinderen van tegenwoordig vragen als eerste naar het wifi-wachtwoord als zij bij oma op bezoek komen. “En zij gaan er voetstoots van uit dat ze altijd bij hun data kunnen. Mensen vertrouwen op technologie. Wij zorgen ervoor dat die altijd beschikbaar is.”

Volvo

Hij kwam met twee voorbeelden waarbij Veeam een hoofdrol speelt in de beschikbaarheid van systemen. Volvo Car BeLux. De ongeveer zeventig dealers willen auto’s verkopen, geen IT-systemen in de lucht houden. VMware heeft de virtualisatie uitgevoerd, Veeam Backup & Replication zorgt ervoor dat data altijd beschikbaar zijn. “Ook Gatwick Airport, met 55 vliegtuigbewegingen per uur op een start/landingsbaan, vertrouwt op Veeam voor de beschikbaarheid van data.”

Hij vertelt dat Veeam – opgericht in 2006 – begon bij klanten in het midden- en kleinbedrijf. “Maar inmiddels zijn we doorgedrongen tot de grote ondernemingen. 74 Procent van onze klanten behoort tot de Fortune 500. We hebben 267.500 klanten in 142 landen. En dan doen we met 51.000 partners. Die zijn erg belangrijk voor ons. Daarom besteden we veel aandacht aan ons ecosysteem. Wij zorgen er met onze partners voor dat klanten geen lock-in ervaren.”

Partnerlandschap verandert

Een verpakkingsdoos met Märklin Digital verschijnt op het scherm. Van Klaveren: “Zo zien wij Veeam: wij leveren een doos met treintjes, met de onderdelen, de rails, de wagons, noem maar op. Maar de klanten bepalen zelf de route van de treintjes. En met versie 10 leveren we ook nog een AWS-station”, erop doelend dat de Amazon-cloud geen geheimen meer heeft voor Veeam.

Hardwareloketten

Hij gaat in op het veranderend partnerlandschap in Nederland. “We weten allemaal wat Infotheek doet. De groep koopt de ene na de andere reseller op met Scholten Awater als grootste vis. Er gaan hardwareloketten ontstaan. Maar er zullen altijd nog wel kleinere dealers zijn die alles aan hun klanten leveren. De traditionele infrastructuurpartijen hebben het steeds moeilijker; alles gaat immers naar services, de cloud. Dat betekent dat een hosting provider tegenwoordig bij ons aanklopt om zijn klant te bedienen. Onze partners zouden zich moeten bekwamen in het kunnen beoordelen welke data van een organisatie het best in de cloud zou passen, en welke niet. Kijk naar Microsoft. Die investeert ook minder in licentie-verkopen, meer in kennisverhoging van cloud computing. Zij willen geld verdienen met Azure. We kennen allemaal de 3-2-1-regel: drie verschillende kopieën, over twee verschillende media en één buiten de deur. Dat kan ook Azure zijn.”

Ook Veeam verandert

De instelling van Microsoft creëert ook nieuwe kansen, houdt Van Klaveren zijn publiek voor. “Daarbij gaat het erom de kennis en vaardigheden te ontwikkelen om organisaties naar de cloud te begeleiden. Daar ligt immers de toekomst. Partners die zich daarin willen bekwamen, kunnen ook terecht bij onze distributeurs Tech Data of Copaco. Ook Veeam is veranderd. Wij volgen met Veeam Availability Suite voor de ‘always on enterprise’en Veeam Availibility Console voor cloud-gebruikers de wensen van onze klanten. We bieden een platform voor hoge beschikbaarheid. Bovendien hebben we speciale producten ontwikkeld voor twee verticals: gezondheidszorg en (semi-)overheid. Daar kunnen onze partners goed bij helpen, want zij hebben immers de contacten met de markt.”

Van Klaveren gaat nog in op het deal-registratiesysteem dat Veeam gebruikt om partners te beschermen bij het binnenhalen van een verkoop. “Tenzij een klant niet wil dat wij dat toepassen.”

Tot slot houdt hij de partners voor dat het ruimere portfolio van Veeam kansen biedt voor upselling.

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud