Google moederbedrijf Alphabet draait topkwartaal
26-10-2017 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Google moederbedrijf Alphabet draait topkwartaal

Google moederbedrijf Alphabet heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug. Dit werd beloond door de beurs, het aandeel steeg meer naar 1000 dollar.

De omzet steeg met 24 procent naar 27,8 miljard dollar. De nettowinst steeg naar 6,7 miljard dollar. Alle onderdelen deden het goed zoals Google, YouTibe en 'Other Bets' zoals Waymo zelfrijdende auto unit, Nest energiemeters, glasvezel voor internet en het Verily life sciences onderdeel. Ook is Google actief als investeerder met Capital G zoals met online taxibedrijf Lyft.

Cloud

Alphabet verdient vooral aan advertenties, met cost-per-click (cpc) waar bij er traffic acquisition costs (tac) worden gemaakt. De advertentie-inkomsten van Google groeiden 21 procent tot 24,1 miljard dollar. Dat is goed voor 87 procent van de omzet van het bedrijf, hoewel de advertenties verschuiven van pc's naar mobiele telefoons.

Door kleinere schermen en de moeilijkheid om advertenties tussen zoekresultaten of voor filmpjes op dochter YouTube te plaatsen, is het moeilijker en minder lucratief voor Google om mobiele advertenties te verkopen. Terwijl het aantal betaalde kliks op advertenties steeg met 47 procent, daalde de omzet per klik 18 procent.

De internetgigant moet ook meer uitgeven om consumenten naar zijn website te lokken. De uitgaven op partnersites stegen 32 procent tot 5,5 miljard dollar.

Er wordt ook verdient met Google Shopping, Maps, YouTube, Android, Chrome, Google Play, virtual reality en cloud services. Ook is er een hardware business zoals de Pixel 2 phone, Google Home en Google oordopjes.

Rusland

Naast de uitstekende cijfers zijn nog wat politieke zaken. Zo moet Google aan het Amerikaans Congres uitleggen hoe Rusland advertenties kon plaatsen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. In De EU is de Google Shopping divisie onder de loep genomen.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud