Wouter Hoeffnagel - 28 oktober 2017

Buma: ‘Kabinet negeert ‘nee’ bij referendum over sleepwet’

Slecht nieuws voor tegenstanders van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Het nieuwe kabinet gaat een eventueel ‘nee’ bij een referendum over de sleepwet negeren.

Dit maakt CDA-leider Sybrand Buma bekend in een interview met de Volkskrant. “We hebben afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen”, zegt Buma. “Het is een rest uit het verleden. En ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.”

Ook VVD en CU houden vast aan wet

Ook de VVD laat in een reactie aan de Volkskrant weten vast te houden aan de sleepwet, ongeacht de uitkomst van het referendum. De VVD geeft aan te verwachten dat de Nederlandse bevolking ‘ja’ zal stemmen. Ook de ChristenUnie blijft hoe dan ook achter de sleepwet staan. D66 wil niet inhoudelijk reageren.

Het raadgevend referendum is een initiatief van een groep studenten van de Universiteit van Amsterdam. Onlangs gaven de initiatiefnemers aan voldoende stemmen te hebben verzameld voor het raadgevend referendum. Indien voldoende stemmen door de Kiesraad worden goedgekeurd, wordt het referendum gehouden op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen: 21 maart 2018.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!